SOCIAL

LongPlay na Facebook-uLongPlay na YouTube-uLongPlay na Twitter-uLongPlay na Instagram-u

IZVOĐAČI

VESTI

Strana: «   | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |   »


Nova energija Teofilovića i Tadića u Kolarcu

29/9/2014

Svetski priznati muzičari, vokalni duo braća Teofilović i gitarista Miroslav Tadić održaće 10. novembra koncert u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, koji će nositi simboličan naziv "Zaboravljeni svet Balkana".

"Svaki dolazak Miroslava (iz SAD) u Evropu koristimo za neki novi koncert. Sa Miroslavom se uvek javi neka nova energija koja ponese i nas i publiku, i dogodi se koncert koji se dugo pamti. Prethodni na Kolarcu (pre dve godine) je bio jedan od takvih, pa smatramo da je pravi trenutak da nas publika ponovo čuje u Beogradu, a već imamo i zakazan nastup 7. novembra na Jazz Festu u Sarajevu", kažu Teofilovići.

Jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike, braća Ratko i Radiša Teofilović planiraju da sa svetski cenjenim gitaristom Tadićem na Kolarcu 10. novembra, pored ostalog, izvedu kompozicije sa zajedničkog albuma "Vidarica" (2012), ali najavljuju i "neke nove obrade starih pesama koje su nastajale inspirisane zajedničkim putovanjima i koncertima".

"Publika će imati priliku da čuje dobar deo tih pesama, koje će se naći na našem novom zajedničkom izdanju. Uvek se javi neka pesma koju jedva čekamo da predstavimo publici. Pored toga publika će imati mogućnost da čuje i Miroslavljeve instrumentalne bravure, kao i neka naša nova a capella izvođenja", otkrivaju Teofilovići.

Ulaznica za koncert Teofilovića i Miroslava Tadića 10. novembra u Kolercu košta 1.200 dinara na blagajni Kolarca i preko mreže www.eventim.rs.
EMOCIJE KOJE NIKOG NE OSTAVLJAJU RAVNODUŠNIM

Blizanci Ratko i Radiša Teofilović jedinstvena su pojava ne samo na domaćoj, već i svetskoj etnomuzičkoj sceni - uspeli su da reše "misteriju drugog glasa" i pronađu davno izgubljene harmonije srpskog i balkanskog tradicionalnog pevanja, što se može čuti u njihovim izvedbama starih narodnih pesama poput "Oj goro, goro!", "Marijo, bela kumrijo", "Tri devojke zbor zborile", "Đurđa devojka", "Popoj mi slugo careva"...

"Svakako treba napomenuti da pesme svojim opstankom i trajanjem imaju u sebi mnogo emocija koje su univerzalne i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Sigurno je to dosta drugačije od svega što je do sada muzički moglo da se čuje, pa slušaoci reaguju na poseban način", ističu Teofilovići.

 
Tajni svet balkanskog muzičkog nasleđa i davno zaboravljene glasove Teofilovići su slušaocima u Srbiji i svetu počeli da otkrivaju debijem "Čuvari sna" (1998), a nastavili albumima "Sabazorski vetrovi" (2002) i "Koncert - Belgrade Live" (2007). Novo poglavlje u karijeri Teofilovići otvaraju albumom "Vidarica" (2011) na kome počinju saradnju sa Miroslavom Tadićem, srpskim kompozitorom i gitaristom nastanjenim u SAD.

Sa veštinom sviranja raznih žanrova od klasike, prekoo bluza, džeza i roka, do world music-a, Tadić je do sada sarađivao sa brojnim svetskim imenima kao što su Howard Levy, Joachim Kuhn, L. Shankar, Markus Stockhausen, Dušan Bogdanović, Vlatko Stefanovski, Wadada Leo Smith, David Torn, Maria João, Jack Bruce, Theodosii Spassov...

"Miroslav je svojim autentičnim i posebnim gitarskim zvukom dao posebnu boju i dimenziju našoj interpretaciji koja je time dobila jedan novi kvalitet", ističu Teofilovići.

U poslednjih petnaestak godina Teofilovići su, što sami što sa Tadićem, izuzetno uspešno nastupali u brojnim zemljanja Evrope i sveta. U februaru imali su veoma zapažen koncert u prepunoj prestižnoj dvorani Konzerthouse, Mozartsaal u Beču, a ovog leta uspešnu mini turneju po Hrvatskoj (Makarska, Krk, Kastav, Split).

Tako u izveštaju sa koncerta na Krku, riječki Novi list izveštava da je "sigurnost u interpretaciji, magiju unisonog pjevanja, u što se Tadić savršeno uklopio, osjetila je i publika, koja trojcu nije dala s pozornice Kaštela".

"Iskustva iz Hrvatske su fantastična! I to je jedna od turneja koja se pamti", ističu Teofilovići. O svojim planovima u narednom razdoblju kažu: "Najpre je nastup na džez festivalu u Sarajevu 7. novembra, a potom 10. novembra u Beogradu. U novembru nas takođe očekuje samostalni koncert u mađarskom gradu Mako, kao i gostovanje u Lozani gde ćemo napraviti zajednički koncert sa Tchiki duo koga čine dvojica sjajnih švajcarskih perkusionista i marimbista Nikolas Suter I Jacques Hostettler".

www.teofilovici.rs

www.miroslavtadic.com

Bajaga i Instruktori idu u Ameriku!

24/9/2014

Bajaga i Instruktori nakon pet godina vraćaju se u Severnu Ameriku za turneju koja će tokom oktobra obuhvatiti Čikago, Toronto, Vankuver, Edmonton, Njujork i Vašington.

"Mnogo mi je drago što idemo tamo u godini kad proslavljamo tri decenije benda. Svaka turneja po Kanadi i SAD nam je dosta značila zbog susreta sa fanovima i prijateljima koji tamo žive. Red je da i sa njima proslavimo naših 30 godina", kaže Momčilo Bajagić.

Severnoameričku turneju Bajaga i Instruktori počinju 10. oktobra u "Nikki Chicago Nightclub" u Čikagu, a slede 11. oktobra "Opera House" u Torontu i 12. oktobra "Imperial" u Vankuveru. Beogradski bend je 17. oktobra u "Canadian Druze Centre" u Edmontonu, 18. oktobra u "Websterhall-u" u Njujorku i 19. oktobra u "The Salsa Room" u Arlingtonu (deo glavnog grada Vašingtona).

"Svi koji dođu na koncerte moći će da čuju izbor najvećih hitova. Jedva čekam da ih odsviramo našim fanova! Peti ili šesti put idemo u Kanadu i Ameriku, a prvi put u Vašington. Posebno mi je drago što smo ponovo u 'Opera House' u Torontu, jer je to po meni najbolje mesto u Kanadi za svirku", poručuje Bajaga.

U "Opera House"smeštenom u zgradu nekadašnjeg vodvilj pozorišta sa početka 20. veka u Torontu, svirali su izneđu ostalih Rage Against the Machine i Eminem, a posebno je zanimljiv njujorški "Websterhall" - zdanje je, po čuvenju, posedovao tokom prohibicije čuveni gangster Al Kapone! U pedesetim je tu bio studio kompanije RCA gde su snimali Frenk Sinatra, Elvis i Bob Dylan, od osamdesetih naovamo držali su koncerte U2, Simple Minds, Cure, Madonna,  Prince, Killers, Jack White... 

Koncerti u Severnoj Americi deo su slavljeničke turneje povodom tri decenije postojanja Bajage i Instruktora, odnosno od izlaska prvog albuma "Pozitivna geografija" (1984). Severnoameričku turneju organizuje kandsko-američka koprodukcija Showbiz Production Inc. (Vladimir Bulatović) i Pure Live Music (Acy Marsenic).


Friday, Oct-10, CHICAGO, IL
NIKKI CHICAGO NIGHTCLUB, 1543 N. KINGSBURY ST., www.nikkichicago.com
Info: 773.941.3655
Ulaznice $40 u pretprodaji, $50 na ulazu
Ulaznice online www.bekstejdz.com
Doors at 8:00, Concert at 9:00

Saturday, Oct-11, TORONTO, ON
Opera House, 735 QUEEN STREET EAST, www.theoperahousetoronto.com
Info: 416.828.2390
Ulaznice $45 u pretprodaji, $50 na ulazu
Ulaznice online www.bekstejdz.com
Doors at 8:00, Concert at 9:00
 
Sunday, Oct-12, VANCOUVER, BC
Imperial, 319 Main Street, imperialvancouver.com
Info: 778.863.7746
Ulaznice $45 u pretprodaji, $50 na ulazu
Ulaznice online www.bekstejdz.com
Doors at 8:00, Concert at 9:00

Friday, Oct-17, EDMONTON, ON
Canadian Druze Centre, 14304 134 Ave NW, edmontondruze.com
Info: 780.906.6620
Ulaznice $45 u pretprodaji, $50 na ulazu
Ulaznice online www.bekstejdz.com
Doors at 7:00, Concert at 8:30

Saturday, Oct-18, NEW YORK, NY
The Studio, 125 E 11TH STREET, www.websterhall.com/thestudio
Info: 773.941.3655
Ulaznice $45 u pretprodaji, $50 na ulazu
Ulaznice online www.bekstejdz.com
Doors at 8:00, Concert at 9:00
 
Sunday, Oct-19, ARLINGTON, VA
The Salsa Room 2619 Columbia Pike, thesalsaroom.net
Info: 773.941.3655
Ulaznice $45 u pretprodaji, $50 na ulazu
Info online www.bekstejdz.com
Doors at 7:00, Concert at 8:00

Magnifico kao Bata Živojinović!

23/9/2014

Slovenački muzičar Magnifico (Manjifiko) snimio je kratki video omaž kultnom filmu "U raljama života", pred svoj koncert 18. oktobra u beogradskom Sava centru, gde nastupa u pratnji the Serbian Army Orchestra i uz specijalnu gošću špansku pevačicu Luz Casal (Kasal).

Pevač poznat po hitovima "Pukni zoro", "Samo malo", "Hir aj kam hir aj go" i "Giv mi mani" u spotu je dao svoje viđenje Trokrilnog, kog je nezaboravno odigrao Bata Živojinović u ljubavnoj komediji režisera Rajka Grlića iz 1984. godine.

"To je jedna od mojih omiljenih scena iz domaćih filmova, koja na najbolji način odražava jedan aspekt srpskog karaktera koji se zove kurčenje. Ta scena me duboko pogodila, sama ideja je došla tiho nezvana sama, kao svaka prava", objašnjava Magnifico.

Magnifico & the Serbian Army Orchestra (Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički") do sada su održali 15 koncerata u Sloveniji, Italiji i Švajcarskoj, a Sava centar 18. oktobra biće "Grande finale" zajedničke saradnje započete snimanjem muzike za hit filmove i tv seriju "Montevideo".

"Beograd ima posebno mesto u mom srcu, a i cela priča je krenula odavde. Koncert će zbog svega toga biti naravno poseban! Uz the Serbian Army Orchestra, moj bend i Luz Casal, tu će biti režiser Dragan Bjelogrlić, glumci i saradnici na filmu, tako da će to u neku ruku biti zadnja klapa 'Montevidea'", najavljuje Magnifico.

Ulaznice za koncert Magnifico & the Serbian Army Orchestra u prodaji su na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim i Ticketline, po cenama 2.500, 2.200, 1.800 i 1.500 dinara.

Magnifico & the Serbian Army Orchestra nastupili su ovog vikenda pred više od 3.000 posetilaca u italijanskom gradu Materi na festivalu "Materadio" u organizaciji državnog radija RAI 3, uz prenos uživo.

https://www.facebook.com/pages/MAGNIFICO/13092354619?sk=timeline

LETO IPAK STIŽE U BEOGRAD - sa Divljanom i Kinom!

16/9/2014

Vlada Divljan i Ljetno kino Big Band održaće koncert 1. novembra u Domu omladine Beograda (DOB). Pošto nas je lepo vreme ovog leta skoro potpuno zaobišlo, Divljan i Kino će se potruditi da u Beogradu konačno naprave "pravi letnji ugođaj u inat klimi koja nas ignoriše".

"Beograđanke i Beograđani, kao i uvek, mogu očekivati naša nasmejana mlada lica i poznate pesme u ritmu za ples. I neke novine naravno. A moći će i da provere koliko smo napredovali u međuvremenu - iza nas su Exit, Inmusic, Špancirfest, Royalmusic itd, da pomenem samo festivale", kaže Divljan.Jedan od najcenjenijih pop autora bivše Jugoslavije, nekadašnji vođa kultnih Idola Vlada Divljan snimio je CD EP "Četiri godišnja doba" (2012) sa zagrebačkim Ljetnim kino Big Bandom, kog predvodi njegov stari prijatelj gitarista Maks Juričić (ex Film, ex Vještice...).

Pored hitova sa CD-a ("Samo jednu ljubav imam", "Najlepša"...), Divljan i Kino uživo izvode legendarne hitove Idola ("Ona to zna", "Rusija"...) i ljubavne pesme Divljanove samostalne karijere ("Odnesi me, "Sve laži sveta"...) u novim, lepršavim, za ples pogodnim verzijama."Rekao bih da su sve pesme u 'novom ruhu' dobile neki novi duh. Pomalo smo promenili aranžmane, a neke smo pesme, poput 'Plastike', praktično 'prevrnuli'. No trudili smo se da ne izgubimo tu neku izvornu, mladalačku energiju koju te pesme nose u sebi", objašnjava Divljan.

SPECIJALNI LETNJI POPUST!!!  Ulaznice za beogradski koncert Vlade Divljana i Ljetno kino Big Banda već od danas su u prodaji po posebnoj ceni od po samo 900 dinara! Popust traje do kraja leta! Od prvog dana jeseni pojedinačna ulaznica koštaće 1.200 dinara, a tada će se u prodaji naći i specijalna "Karta za dvoje" po ceni od 2.000 dinara. Prodaja ide na blagajni DOB-a, i preko mreže www.eventim.rs.
"Koncertom u DOB-u ovoga puta ispraćamo leto, koga nije ni bilo. To već malo vuče na filozofiju, pa nekako zatvoren prostor više priliči. Drugim rečima, ovaj će nastup biti izuzetno ozbiljan. Šalim se naravno", kaže Divljan.Jedan potpuno novi zvuk

Lepršavost i mediteranski duh karakterišu svirku Ljetno kino Big banda, zahvaljujući neobičnoj postavci sa akustičnim gitarama, ukuleleom, klarinetom, harmonikom, čelom, perkusijama...i predivnim višeglasnim pevanjem poreklom sa jadranskog ostrva Brač.

"Ljetno kino mi je na prvi pogled čudno izgledalo, ali kad sam ih čuo shvatio sam koliko takva postava ostavlja prostora za vokale, pogotovo što svi momci iz benda jako dobro pevaju", kaže Divljan.Maks Juričić je pre neku godinu pokrenuo trio Ljetno kino, u kome su i Vlade Matulić (klarinet) i Buki Filipović (standup bubanj) iz Postira na Braču, da bi konačno njegovo prijateljstvo sa Divljanom započeto još 1980. na Omladinskom festivalu u Subotici, tri decenije kasnije krunisano saradnjom u okviru novog projekta - Ljetno Kino Big Band & Vlada Divljan.

"Sve je počelo od 'Najlepše' koju je Maks poželeo da obradi, ja sam predložio da snimimo i 'Samo jednu ljubav imam', a kako su nam obe od početka zazvučale dobro, rešili smo da snimimo još 'Vodim te na more' i 'Iza osmeha', i prisetimo se pomalo zaboravljenog EP formata. Kada smo preslušali sve pesme zajedno, svaka nas je asocirala na po jedno godišnje doba, pa smo rešili da to nazovemo '4 godišnja doba'", kaže Divljan.

Ljetno Kino Big Band pored Juričića, Matulića i Filipovića, čine i basista Marino Pelajić (ex Film, Haustor, Le Cinema), saksofonista i klavijaturista Psihomodo popa Jura Novoselić (ex Film, Haustor, Disciplina kičme) koji se sada pokazao kao izvanredan harmonikaš. Za električno čelo je zadužen Stane Kovačić, Ante Prgin-Surka za beatbox, a Radislav Jovanov-Gonzo za "sitne" udaraljke.

Vlada Divljan i Ljetno kino Big Band već su jednom trijumfovali u Beogradu u junu 2013. godine dvopipočasovnim koncertom u krcatoj bašti Studentskog kulturnog centra, uprkos kiši!

Long Play

Luz Casal gost koncerta Magnifica u Beogradu!

2/9/2014

Čuvena španska pevačica Luz Casal (Kasal) biće specijalna gošća slovenačkog muzičara Magnifica (Manjifiko) na njegovom koncertu 18. oktobra u beogradskom Sava centru sa the Serbian Army Orchestra (Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane "Sanislav Binički").

"Za mene je velika čast što sam bila deo ekipe 'Montevideo, vidimo se'. I povrh svega što ću učestvovati na koncertu Magnifica, muzičara koga poštujem i kome se mnogo divim. Vidimo se uskoro u Beogradu. Pozdrav iz Španije!", kaže Luz Casal u video poruci.Gostovanje Casal na njegovom prvom samostalnom koncertu u Beogradu,  Magnifico (Manjifiko) je najavio danas na konferenciji za novinare u Centralnom domu Vojske Srbije, na kojoj je govorio i režiser "Montevideo" filmova Dragan Bjelogrlić, a specijalno za novinare i brojne zvanice Manjifiko je sa the Serbian Army Orchestra izveo "I Think", "Pukni zoro" i još nekoliko pesama.Magnifico je na konferenciji predstavio nedavno objavljeni CD sa muzikom iz "Montevideo" filmova, dok je Bjelogrlić ocenio da  da je Magnificova saradnja sa "Biničkim" "projekat koje tek ima budućnost".Magnifico je sarađivao sa Luz Casal radeći muziku za "Montevideo, vidimo se!", a na koncertu u Sava centru španska pevačica će iz filma Dragana Bjelogrlića izvesti "Madrugadas (Pukni zoro)" i "Al Viento", kao i njen veliki hit "Piensa en mi".

"Sarađivati sa takvom osobom kao što je Luz je veoma jednostavno i lako, jer je veliki profesionalac. Jako smo uživali i u studiju i izvan njega", objašnjava Magnifico.

Nakon rada na muzici na prvom filmu "Montevideo, Bog te video" (2010), Manjifiko je za njegov nastavak "Montevideo, vidimo se" (2014) morao da "uhvati ambijent" radnje smeštene u Latinsku Ameriku, odnosno ističe da je "logika filma diktirala muziku i odabir pevača".

Magnifico se odmah setio Luz Casal, Grammy-jem nagrađene španske dive poznate u svetu po pesmama "Piens en mi" i "Un ano de amor" iz filma španskog režisera Pedra Almodovara "Visoke potpetice", ali je pomislio kako nema nikakve šanse da dođe do nje.

"Međutim, srpska snalažljivost nema granica. Produkciji se ideja toliko dopala, da su je u roku od mesec dana pronašli i sa njom stupili u kontakt. Poslali su joj pesme koje bi trebala da otpeva i na svu sreću njoj se sve jako dopalo. Predložila je da lično ona obradi moj tekst 'Pukni zoro'i 'Al Viento'", kaže Manjifiko. Ulaznice za koncert Magnifico & the Serbian Army Orchestra od 2. septembra su u prodaji na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim, po cenama 2.500, 2.200, 1.800 i 1.500 dinara.

Magnifico & the Serbian Army Orchestra (Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički") do sada su održali 15 koncerata u Sloveniji, Italiji i Švajcarskoj, a Sava centar najavljuju kao "grande finale" zajedničke saradnje započete snimanjem muzike za hit filmove i tv seriju "Montevideo".
 
"Beograd ima posebno mesto u mom srcu, a i cela priča je krenula odavde. Koncert će zbog svega toga biti naravno poseban! Uz the Serbian Army Orchestra, moj bend i Luz Casal, tu će biti režiser Dragan Bjelogrlić, glumci i saradnici na filmu, tako da će to u neku ruku biti zadnja klapa 'Montevidea'", najavljuje Magnifico.
 
www.magnifico.si

Luz Casal

Luz na španskom jeziku znaci svetlost.

Luz Casal je španska pevačica koja je već na početku karijere ranih 1980-ih godina postala važna ličnost pop scene u Španiji, ali je njen pravi proboj u Latinskoj Americi usledio tek krajem te decenije -   sa albumom "Quiéreme aunque te duela" (1987) i hitom "A Cada Paso" zahavljujući kojem se čulo za nju u Južnoj Americi.

Već 1989. stiže album "Luz V" koji donosi nove velike hitove "Te Dejé Marchar" i "No Me Importa Nada", što je samo uvod za još vći uspeh albuma "A contraluz" (1991) na kom se nalazi pesma "Piensa en mí", koju kultni režiser Pedro Almodovar koristi za svoj film "Visoke potpetice" (Tacones Lejanos, 1992). Luz postaje velika zvezda u Latinskoj Americi, Francuskoj i brojnim drugim zemljama Evrope.
 
Luz karijeru uspešno nastavlja albumima "Como la flor prometida" (1995), "Un mar de confianza" (2000), "Con otra mirada" (2002), "Sencilla alegría" (2005), "Vida tóxica" (2007), "La Pasión" (2009), "Un ramo de rosas" (2011) i poslednjim "Almas gemelas" (2013).

www.luzcasal.es

Magnifico & the Serbian Army Orchestra 18. oktobra u Sava centru

21/8/2014

Slovenački muzičar Magnifico (Manjifiko) poznat po hitovima "Samo malo", "Hir aj kam hir aj go", "Giv mi mani" i "Pukni zoro" održaće svoj prvi samostalni koncert u Beogradu 18. oktobra u Sava centru, uz brojne goste i pratnju the Serbian Army Orchestra.

Magnifico & the Serbian Army Orchestra (Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički") do sada su održali 15 koncerata u Sloveniji, Italiji i Švajcarskoj, a Sava centar najavljuju kao "grande finale" zajedničke saradnje započete snimanjem muzike za hit filmove i tv seriju "Montevideo".

"Beograd ima posebno mesto u mom srcu, a i cela priča je krenula odavde. Koncert će zbog svega toga biti naravno poseban! Uz the Serbian Army Orchestra i moj bend, tu će biti režiser Dragan Bjelogrlić, glumci i saradnici na filmu, tako da će to u neku ruku biti zadnja klapa 'Montevidea'", najavljuje Magnifico.

Ulaznice za koncert Magnifico & the Serbian Army Orchestra biće od 2. septembra u prodaji na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim, po cenama 2.500, 2.200, 1.800 i 1.500 dinara.
"Pošto je Sava centar fina šminkerska dvorana, i mi ćemo svirati onako fino šminkerski. Sviraćemo muzičke teme i pesme iz oba 'Montevideo' filma, i neke moje starije stvari koje su aranžirane za orkestar. To je koncert pun emocija. Mešaju se suze i smeh, tuga i veselje. Ako vas to ne zanima, dođite zato što stvarno dobro izgledamo i odlično sviramo", poziva Magnifico.


Magnifico: Jednom kad si ušao u kafanu...

Ljubljančanin Robert Pešut poznatiji kao Magnifico važi za jedno od najintrignantnijih muzičkih imena Slovenije i bivše Jugoslavije, zahvaljujući eklektičnim i duhovitim poigravanjem sa žanrovima, od popa i  roka, preko elektra, do srpskog folka...
...O čemu svedoče pesme "Hir aj kam" (tema jedne kolekcije modnog maga Roberta Cavallija), "Silvija" (sa kojim je učestvovao na Pesmi Evrovizije), "Pismo kumu (Rambo Rambo)" ili ogromni montevideovski hit "Samo malo".

Upravo je saradnja na filmovima "Montevideo, Bog te video" (2011) i "Montevideo, vidimo se" (2014), na poziv starog poznanika režisera Dragana Bjelogrlića, za Magnifica bilo novo, veliko iskustvo gde je "puno naučio i puno uživao", i usput konačno stekao davno zasluženu poplarnost i u Srbiji.

"Sa uspehom filma je i muzika postala nacionalno blago. Pesme poput 'Pukni zoro', 'Samo malo' su postale obavezan repertoar u kafanama, klubovima, ispraćajima i rođendanima. Bjelogrlić mi je rekao: 'Jednom kada si ušao u kafanu, ušao si u narod'", objašnjava Magnifico.

Prilikom rada na "Montevideu", na prvom sastanku sa rediteljem Bjelogrlićem bio je prisutan i tadašnji direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac koji je predložio Magnificu da svoje kompozicije najbolje snimi sa orkestrom "Stanislavom Biničkim", koji je za potrebe zajedničkog projekta postao the Serbian Army Orchestra.

"Uopšte nisam znao, da postoji vojni filharmonijski orkestar! Toga nema u svetu, mislim, da samo Englezi, Amerikanci i Rusi imaju takav orkestar. Bio sam veoma uzbuđen kada sam saznao da ću raditi sa njima, jer sam brzo shvatio da imaju poseban zvuk, koji bi odgovarao temama koje sam imao u glavi. Sadržaj filma sa svojom epskom tematikom je u stvari diktirao odabir orkestra", priseća se Magnifico.

Muziku koju danas izvodi sa the Serbian Army Orchestra, Magnifico karakteriše kao "retro šik":

"To je kombinacija šlagera, laganog džeza i malo balkanske melodike. Sviramo muziku koja bi mogla da postoji pre sto godina, kao da smo probudili duh tog vremena".

U trenutku kada se obeležava stota godišnjica od početka Prvog svetskog rata, koncert Magifico & the Serbian Army Orchestra u Sava centru 18. oktobra dobija jednu potpuno novu dimenziju.

"Nekada se stvari jednostavno poklope. Niko od nas nije o tome razmišljao pre četiri godine kada smo krenuli da radimo. Kada sviramo napolju osećam se kao na mirovnoj misiji, sve je jako zabavno. Mi smo vojska, koja dolazi u miru i širi ljubav, a umesto kalašnjikova imamo violine. Imamo i svoj slogan: 'Što nije moglo puškom, napravićemo pesmom'. Mislim da odlično zastupamo ideju obeležavanja Prvog svetskog rata", kaže Magnifico.

www.magnifico.si

Bajaga i Instruktori ponovo trijumfalno na Beer festu

15/8/2014

Bajaga i Instruktori drugu godinu za redom trijumfalno su nastupili na Beer festu priredivši u četvrtak uveče još jedan nezaboravan koncert, ovaj put za oko 70.000 posetilaca u beogradskom parku Ušće.

Kao poručena, kiša je sprala sparinu iz Beograda neposredno pred izlazak na binu Bajage i Instruktora koji su nastup u matičnom gradu započeli simbolično sa "442", a potom podizali postepeno temperaturu uz "Verujem, ne verujem", "Godine prolaze", "Gore dole"...

Na desetine hiljada grla pevalo je sa Momčilom Bajagićem "Lepu Janju", "220", "Poljubi me", dok je "Vesela pesma" čak dobila mali šaljivi uvod u kome Instruktor Žika Milenković peva u čast muzičarskih sposobnosti klavijaturiste Saše Loknera!


"Moram da se skinem u majicu koju sam nosio prvi put kad sam pevao ovu pesmu" našalio se Žika koji je obukao majicu Bajage i Instruktora sa natpisom "Život je nekad siv, nekad žut".

Posebno dobro je primljena "Ako treba da je kraj" sa poslednjeg albuma "Daljina, dim i prašina" (2012), a bend je posle "Plavog safira" u završnicu ušao moćno sa rokerskom "Ti se ljubiš" i svirački uvek posebno nadahnutom "Tišinom".

   

"Ovu pesmu smo nekad svirali uz šibice, ali sada mislim da je bolje uz telefone. Ako imate telefone molim vas upalite ih", poručio je Bajaga najavljujući grandioznu baladu "Zažmuri", uz koju je čitavo Ušće bilo posuto svetlošću sa hiljada mobilnih telefona.

Bend se na bis vratio sa "Mojim drugovima" zaradivši ovacije publike Beer festa.

Bajaga i Instruktori u nastavku slavljeničke turneje povodom 30 godina postojanja danas nastupaju na Strumica Open festu u Makedoniji, a slede 16. avgusta Omladinski stadion u Pirotu, 18. avgusta Raške duhovne svečanosti, 23. avgusta klub "Aurora" u Primoštenu i 28. avgusta "Aviv park" u Pančevu.


www.bajaga.com

Odložen koncert Bajage u Pirotu

1/8/2014

Koncert bajage i iNstruktora koji je trebao bitzi održan večeras (1. avgust) u Pirotu na Omladinskom stadionu na žalost zbog lošeg vremena odlaže se za 16. avgusta. Dalje informacije:

https://www.facebook.com/domkulture.pirot

Tri godine bez Delče

25/7/2014

Tri godine su protekle od preranog odlaska pevača grupe U škripcu, umetnika i multimedijalne ličnosti Milana Delčića-Delče, koji je preminuo 24. jula 2011. posle duge i teške bolesti u Beogradu.

Poslednja pesma koju je Delča snimio pod nazivom "Dobro je" objavljena je posthumno kao singl simbolično 19. novembra 2012. na godišnjicu njegovog rođenja.Delčino "Dobro je" više je od pesme. To je dirljivo svedočanstvo o izuzetnoj snazi duha njenog autora, koji je godinama stoički vodio tešku i neravnopravnu borbu sa opakom bolešću. Pesma "Dobro je" zaostavština je jednog nesebičnog umetnika, primer kako se čovek može hrabro i dostojanstveno suočiti sa velikim životnim nedaćama, i često bezizlaznim situacijama.

Singl "Dobro je" možete preuzeti sa
http://delca.bandcamp.com/

Delča (1960-2011) je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova domaćeg rokenrola što je posvedočeno, između ostalog, u hitovima grupe U škripcu kao što su "Siđi do reke", "Beograd spava", "Nove godine", "Koliko imaš godina", "Ako ti kažem"... Sa U škripcu snimio je albume "Godine ljubavi" (1982), "O je!" (1983), mini album "Nove godine" (1983), "Budimo zajedno" (1984) i "Izgleda da mi smo sami" (1990).

Po raspadu matičnog benda, Delča kreće u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom Sklekovi snima albume "Delča i sklekovi" (1994), "S' jezikom u usta" (1994) i "Krenuo sam davno, ne sećam se gde" (2003).  Delča je u Domu omladine Beograda 10. marta 2006. godine održao poseban koncert, gde su mu se pridružili skoro svi članovi grupe U škripcu. U decembru 2008. godine 18 pesama sa tog koncerta pojavilo se na CD albumu "Jubilarnih 20 i nešto godina", pod imenom "Delča a i U škripcu".

Diplomirao je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bio je scenarista serij Televizije Beograd "U ime zakona" (1991) i koscenarista televizijskog filma "Ne skreći sa staze" (2003). Pojavljivao se u filmovima "Slatko od snova" (1994) i "Crveni kamion sive boje", kao i u seriji "Otvorena vrata" (1994-1995). Autor je pozorišnih komada "Hari ne putuje vozom", "Kraljevo blago" i "Radmilo gnusni i Radmila pogana" i TV emisije "Dr. Maksimilijan Mrmor". Jedno vreme je radio i kao muzički urednik Televizije Metropolis.


Long Play

POVRATNIČKI SINGL-SPOT GRUPE BABE !

7/7/2014

Kultna supergrupa Babe objavila je dugoočekivani singl “Daj mu ga Lola”, kao i spot za koji frontmen Žika Milenković kaže da predstavlja njihovu „internu Paradu ponosa“."Daj mu ga Lola" prvi je diskografski i video zapis beogradskih Baba posle 15 godina pauze!

 


"Pesma je nastala još pre 13 godina", objašnjava Milenković. "Kad smo krenuli u rad na novom albumu rešili smo da nju izdvojimo, jer mislimo da je 'na prvu loptu' i da može da privuče pažnju. Sve pesme za novi album su snimljene. Miksamo ih jednu po jednu, tako ćemo ih i izbacivati".


Pesma "Daj mu ga Lola" je snimljena ovog proleća u beogradskom „Master Blaster“ studiju ispred koga je u Resavskoj ulici snimljen i spot krajem juna, po ideji i u režiji Milenkovića, a za montažu je bio zadužen Marko Nedeljković.


"Sve je 'low budget'. Veliku pomoć nam je pružio plesni centar 'Mladost'. Sve smo se dogovorili telefonom i spot uradili za pola sata. U pitanju je, kao i uvek vezano za Babe, improvizacija. Obradili smo internu 'Paradu ponosa', sve je prošlo bez ikakvih problema. Video je snimljen sa više spravica, vide se svi koji su u tome učestvovali", kaže Žika.


Zanimljivo je da je u pesmi "Daj mu ga Lola" harmoniku svirao Goran Mitić-Mita, baš kao i u „Francuskoj ljubavnoj revoluciji“ na legendarnom drugom albumu Bajage i Instruktora „Sa druge strane jastuka“ (1985).


Babe su objavile tri albuma – „Slike iz života jednog idiota“ (1993.), Lažne slike o ljubavi (1995.) i „Slike sna i jave“ (1999.), uz EP „4 babe, 4 pesme“ (1994.) i kompilaciju „Hoću da budem PS“ (1998.) sa tri nove pesme. Rad benda je zamrznut 2000. godine, a grupa se okupila, igrom slučaja, 2013, na dve decenije od objavljivanja diskografskog prvenca.


Povratnička svirka pred prepunom salom Amerikana na prošlogodišnjem Long Night festivalu u Domu omladine Beograda bila je trijumfalna, pa su 2013. usledili nastupi i na kragujevačkom Arsenal festu i beogradskom Beer festu. Babe su nedavno svirale i na humanitarnom festivalu „Noć za pomoć“ ponovo u DOB-u, kao i na Ex Yu Rock festu u Starčevu.Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179

KONCERTI

Bajaga i Instruktori

30.5. Beer Fest, Sarajevo
19.6.  Narodno pozorište Sombor
22.8. Špancir Fest, Varaždin
24.10. Dom sportova, Zagreb

 
 

Arsenal Fest BG zagrevanje

29.5. Babe, Brkovi, Bad Copy bašta Studentskog kulturnog centra Beograda
5.6. Baobab, Čover bez sluha, Brkovi, Gradski kulturni centar Užice
6.6. Proces, Babe, Brkovi, Dvorište Univerziteta u Nišu (Banovina)

Rundek Cargo Trio

12.6. Barutana Beograd
13.6. Barutana Beograd

Arsenal fest

ARSENAL FEST 25. JUN

MAIN STAGE

20:15-21:00 Consecration
21:15-22:00 Debela Nensi
22:15-23:15 Babe
23:30-00:45 Elemental
01:00-02:30 Hladno pivo

GARDEN STAGE

20:00-20:25 Bunt
20:40-21:10 The Cockblockers
21:25-22:00 The Highlanders
22:15-23.00 LUR
23:15-00:30 Orthodox Celts
00:45-01:15 Društvo skrivenih talenata
01:30-02:00 Gospodjo, bate

EXPLOSIVE DJ STAGE

21:0022:00 Pobednik Afirmisanja
22:00-23:30 Markwood
23:00-01:30 Wise D& Kobe
01:30-03:30 Gramophonedzie
03:30-05:00 Sale Liquid & Solid 

ARSENAL FEST 26. JUN

MAIN STAGE

20:15-21:00 Sharkes, Snakes & Planes
21:15-22:15 Ritam nereda
22:30-23:30 Brkovi
23:45-01:15 S.A.R.S.
01:30-03:00 Zabranjeno pušenje

GARDEN STAGE

20:00-20:25 Bunt
20:40-21:10 Styptic
21:25-22:00 Forever Storm
22:15-23:15 Artan Lili
23:00-00:15 Samostalni referenti
00:30-01:30 Blaža i Kljunovi
01:45-03:00 KKN

EXPLOSIVE DJ STAGE

21:00-23:00 Fakir
23:00-01:00 Klaus
01:00-03:00 SomeoneElse b2b Alex Monster
03:00-05:00 Codex with MC


ARSENAL FEST 27. JUN

MAIN STAGE

20:15-21:00 Ti
21:15-22:00 Kolja i Grobovlasnici
22:15-23:30 Van Gogh
23:45-02:00 "40 godina Bijelog dugmeta" Goran Bregović i Orkestar za svadbe i sahrane

sa Alenom Islamovićem
02:15-04:00 LTJ BUkem & MC Stamina

GARDEN STAGE

20:00-20:25 Bunt
20:40-21:10 Black Crown Empire
21:25-22:00 Piknik
22:15-23:30 Rundek Cargo Trio
23:45-01:00 Let 3
01:15-02:00 BOlesna štenad
02:15-03:00 Irie FM

EXPLOSIVE DJ STAGE

21:00-23:00 Nikola Vemić
23:00-01:00 Adam Touch
01:00-03:00 Batrić&Mivu
03:00-05:00 Lea Dobričić


 
 

PRETRAGA

INFO

IZDVAJAMO