SOCIAL

LongPlay na Facebook-uLongPlay na YouTube-uLongPlay na Twitter-uLongPlay na Instagram-u

IZVOĐAČI

VESTI

Strana: «   | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |   »


Wovenhand ispunio Amerikanu

26/4/2015

Američki bend Vovenhend (Wovenhand) mističnog frontmena Dejvida Judžina Edvardsa (David Eugene Edwards) u subotu uveče održao je koncert pred ispunjenom dvoranom "Amerikana" Dom omladine Beograda, gde su ulogu predgrupe više nego upečatljivo odigrali njihovi zemljaci Meridžiz (Marriages).

Beogradska publika bila je u transu već od prvih taktova "In The Temple" i pojave na bini Dejvida Judžina Edvardsa, glave pokrivene šeširom kratkog oboda sa zadenutim perom. Edwardsov glas je u skladu sa fotografijom njegovog ogrubelog lica sa plakata za koncert - grubi glas čudaka, pa još propušten kroz vokoder.

U Edvardsovom glasu, izmenjenom efektima i utopljenom u spiritualno, čuju se elementi indijanskih napeva. Amerikanac iz Denvera istovremeno je indijanski šaman i indastrijal-gotik božanstvo. Vovenhend su se oduševljenoj i znalačkoj beogradskoj publici predstavili kao bend čiji je temelj u snažnoj, istaknutoj ritam sekciji, ali stil koji gaji bubnjar nije sveden na razmahali tom-tom. Gitarski rafali, distorzija i fidbek su sonična rukavica preko razmahalih doboša i bongosa.

Bend generalno zvuči dosta mračno i "teško", znatno žešće nego na studijskim snimcima i ne naročito melodiozno, pri čemu bubnjar iz gorštačkih ritmova ume da sklizne u divlju pank vožnju, a s vremena na vreme u celu tu sliku umeša se gitara u stilu Enija Morikonea (Ennia Morriconea) i Šedovsa (Shadows). Ali srce onog što Edwards i ekipa rade otkriva se malo kasnije, u vidu uvrnutih – a kako bi drugačije kad su Vovenhend u pitanju – kantri i neofolk elemenata.

Sa "Field Of Hedon" pesmom sa poslednjeg Wovenhand albuma "Refractory Obdurate" (2014) završava se zvanični deo svirke. Publika u transu traži bis, i dobija još tri pesme, od kojih najbolji utisak ostavlja središnja, veličanstvena "Salome" (takođe sa "Refractory Obdurate"), koju Edvards izvodi sam na bini u poluakustičnoj verziji, dok prigodno finale dolazi u vidu pržeće "Good Shepherd".

Prethodno, post rok trio Meridžiz je za oko 40 minuta svirke pokazao da je vredan samostalnog koncerta. Meridžiz, koji su nedavno objavili album prvenac, na čelu sa gitaristkinjom Emom Rut Randl (Emmom Ruth Rundle) privukli su pažnju Beograđana kombinacijom postpank-gotik zvuka koja se "vozi" na jakim tribalnim bubnjevima, elementima amerikane i njenom veoma upečatljivom glasu - istovremeno hladno i osećajno, komandujuće i nežno.

Bubnjevi, koje svira Endrju (Andrew) Klinko, dominantan su instrument, mada melodija i gitarsko prženje nisu deficitarni, a vrlo atmosferičnu, avetinjsku aromu daje dilej koji Randlova obilato koristi. Bend je odsvirao osam pesama i završio ga sa intenzivnom kompozicijom "Part The Dark" (kojom se završava i debi album). Kraj je bio pomalo nagao, jer je, sudeći po reakcijama publike, bilo želje da Marriages sviraju duže. To bi trebalo da shvate kao veliki kompliment.

Noć bogova kao uzbudljiv film

24/4/2015

Predstava "Noć bogova", koju će premijerno izvesti 27. aprila u Domu omladine Beograda Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić, "uzbudljiva je kao kad gledate neki dobar film", smatra njen reditelj Marko Manojlović.

Na konferenciji za novinare danas u DOB-u povodom "Noći bogova", čije su reprize 29. aprila, 7. maja i 18. maja, Manojlović je rekao da predstava naizvođenijeg savremenog hrvatskog autora Mire Gavrana publiku "tera da pogađa šta će se desiti na kraju"."Kroz tekst smo se igrali žanrovima. U jednom momentu stvarno to izgleda kako triler, pa kao komedija, pa farsa, a onda drama. Svaki dobar film, svaka dobra predstava u sebi ima više žanrova. U celoj stvari bitan je način igranja", istakao je Ćetković.Govoreći o Gavranovom dinamičnom komadu, priči o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, punom neočekivanih obrta, Ćetković je ocenio da se može posmatrati delom i kao politička farsa ili čak tragedija, "ali je u prvom redu jako istinita i životna" predstava.

Jedne večeri na desetogodišnjicu prijateljstva kralj Luj XIV (Ćetković), dvorska luda (Lutkić) i pisac Molijer (Ilić) se zajedno opijaju evocirajući uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva da je saznao da njih dvojica igraju farsu o njemu u kojoj ga ismejavaju, pa prisiljava svoje prijatelje da tu farsu odigraju samo za njega.

"Pisac je uspeo da napiše komad da deluje kao da je pisan danas. Odnos između ovih na vlasti i nas koji se bavimo kulturom i umetnošću ovde je jako izoštren. Predstava je prilika da vidimo troje moćnih ljudi kada privatno razgovaraju. Gledamo moćne u situaciji koja nije za javnost. To je osećaj gledanja kroz špijunku, kada se pogase kamere i ugase svetla", rekao je Ilić.Lutkić je naglasio da kroz "Noć bogova" beogradska pozorišna publika dobija priliku da vidi "drugačiju vrsta teatra", a da su njih trojica kroz Gavranov tekst dobili priliku da kažu šta misle "o kulturi, vremenu i trenutnoj situaciji u kojoj živimo".


Babe sa Brkovima i Bed Kopi dovode Arsenal u Beograd!

20/4/2015

Kultne Babe, hiphoperi Bed kopi (Bad Copy) i folk-pankeri Brkovi u petak 29. maja u bašti Studentskog kulturnog centra (SKC) Beograda održaće veliki koncert zagrevanja pred Arsenal Fest koji se održava 25, 26. i 27. juna u Kragujevcu!

Troje učesnika prethodnih izdanja kragujevačkog festivala udružili su sada snage specijalno kako bi Beograđanima najavili novi Arsenal 05. Ulaznica za koncert Baba, Brkova i Bad Copy-ija je 800 dinara do 1. maja, a nakon toga će biti 1.000 dinara preko mreže Eventim i na blagajni SKC-a.

"Bašta je prirodno okruženje za nas Babe... a imaćemo i Brkove tako da će zabava biti dvostruka. Zapravo, biće trojka sa Bed kopijem", poručuju Babe, čuvene po "Noći bez sna", "Ko me ter'o", "Slanina", "Lola" i ostalim hitovima koje vole mladi.

Dodatno veselje u bašti SKC-a 29. maja prirediće Brkovi - zagrebački turbo/pank/folk/wellness bend koji donosi pregršt hitova poput "Bolje da sam s frendovima pio rujno vino", "Opasno se drogiram", "Nisam ja za tebe", "Kurvno prokleta", "Samac"...

"Jako cijenim oba benda. Žiku (Milenkovića iz Baba) sam upoznao. Prijatan i druželjubiv čovjek. Timbeta i Ajsa (iz Bed kopija) znam od ranije, a nedavno sam upoznao i Wiklera. Super ekipa za druženje, svirali smo nekoliko puta zajedno. Što se tiče Baba, neki članovi moje uže obitelji ih rado i često slušaju", kaže pevač Brkova Šemso.

Reperi Bed kopi zahvaljujući hitovima "Ljubav ili pivo", "Uno, due, tre", "Idemo odma" "Metalac"... već su uspešno pokorili Halu sportova, mada po sopstvenom priznanju preferiraju nastupe u manjim klupskih prostorima i "bliski kontakt sa ljudima i smrad
alkohola" - čega će u Bašti SKC-a biti napretek!

Prvi poznati izvođači Arsenal Festa 05 u Kragujevcu su S.A.R.S., Elemental, Kolja i Grobovlasnici, Artan Lili, kao i britanski didžej LTJ Bukem sa MC-ijem Staminom. Mnogobrojni ostali izvođači, njihov raspored po binama (Main Stage, Garden Stage, Explosiv Stage...) i satnica biće sukcesivno objavljivani.

Rasprodato je početnih 500 kompleta ulaznica za sve tri večeri Arsenal Fest 05, koji će biti održan 25, 26. i 27. juna u Kragujevcu! VAŽNO! Samo uz početnih 500 kompleta išla je i poklon majica Arsenal 05. To znači da ubuduće poklon majica ne sleduje kupce kompleta koji košta 1.500 dinara i može se i dalje naći preko mreže Eventim i u Domu omladine Kragujevca. Od polovine maja uz komplet počinje prodaja ulaznica za svaku od pojedinih večeri Arsenala.

Posetioci Arsenal Festa 05 imaće mogućnost BESPLATNOG boravka u festivalskom kampu! Za boravak u tradicionalnom "Arsenal rok kamp" kod stadiona “Čika Dača” u Kragujevcu zainteresovani se mogu prijavljivati preko arsenalkamp@gmail.com i 065/4614379. Rezervacija je neophodna!

U obezbeđenom, označenom prostoru, posetioci imaće mesta za sopstveni šator, toalet, upotreba tuševa i pijaće vode. Posetioci kampa laganom petnaestominutnom šetnjom stižu do festivalskog prostora - Kneževog arsenala. Na dohvat su im i brojne kulturne znamenitosti grada (Kompleks “Veliki park i Spomen muzej”, kompleks “Milošev Venac”...), a mogu da uživaju i u bogatom noćnom životu Kragujevca.


Arsenal fest se tradicionalno održava u srcu Kragujevca - u fantastičnom prostoru na otvorenom Kneževom arsenalu, fabrici oružja iz 19. veka gde se nalazi Main Stage. Nedaleko odatle je živopisna Zastavina bašta i Garden Stage, dok je Explosive Stage, smešten u Čaurnici, objektu iz 19. veka gde je snimana serija "Titanik - krvi čelik"! Arsenal fest 05 priprema još dva dodatna Stage-a, prateći program i mnogo zanimljivih sadržaja...

https://www.facebook.com/pages/Arsenal-FEST/232068263475217?ref=hl


BABE

Na inicijativu Bojana Vasića, basiste Bezobrazno zeleno, Babe su osnovane 1992. godine u Beogradu kao (super)grupa sastavljena od muzičara iz velikih i značajnih srpskih bendova - Žika iz Bajage i Instruktora, Ilke je tada bio član Riblje čorbe, a bubnjar Goran Čavajda-Čavke Električnog orgazma. Vasić usled nesuglasica sa ostalima ubrzo napušta bend i odlazi u Južnu Afriku, a zamenjuje ga Škopi iz još jednog bitnog benda - U škripcu. Prvi album "Slike iz života jednog idota", u inat ratom i sankcijama opterećenoj i mračnoj 1993. godini donosi nesvakidašnju zbirku poletnih, seksualno provokativnih i otkačenih pesama, kao što su "Slanina", "Noć bez sna", "Da te vidim golu" i posebno urnebesna zezancija "Češemo se". Nagomilana stvaralačka snaga glavnog stihopisca Žike Milenkovića i njegovog čestog saradnika u pisanju muzike Ilketa rezultira ubrzo mini albumom "4 Babe, 4 pesme" (1994), sa kojeg se ističu hitovi "Novogodišnja pesma" i "Loša navika". Drugi albuma "Lažne slike o ljubavi" (1995), koji donosi hit "Ko me ter'o", bend snima bez Čavketa koji odlazi u Australiju gde je preminuo 1997. godine. Kompilacija "P.S. Babe" (1998) pored čitavog prvenca i mini albuma donosi i nove pesme "Hoću da budem predsednik Srbije", "Zadnja noć" i "Mladi ludi svet".

Treći, poslednji albuma Baba "Slike sna i jave (Samo za ludake i buntovnike)" Žika snima sa novom postavom u kojoj su bili gitarista Vladan Nedeljkov i bubnjar Blagoje Nedeljković, i to u nevreme, usred NATO bombardovanja 1999. godine. Žika usled pojačanih aktivnosti matičnih Bajaga i Instruktori 2000. godine zamrzava rad benda. Babe su se ponovo udružile 2013. igrom slučaja na dvadesetu godišnjicu od izlaska prvog albuma "Slike iz života jednog idiota". Uz stare Babe - pevača i gitaristu Žiku Milenkovića, gitaristu Zorana Ilića- Ilketa i basistu Dejana Škopelju-Škopija - nova Baba je bubnjar Goran Ljuboja-Trut (ex Rambo Amadeus, E Play).

BRKOVI

Brkovi su hrvatski turbofolk-punkrock sastav iz Zagreba. Udaljene žanrove su duhovito spojili u melodioznu celinu. Od turbofolka koriste emotivne stihove spojene sa žestinom punk rocka i težinom heavy metala. Njihove prostodušne tekstove prožima izravan svirački stil. Albume objavljuju samostalno, bez posredništva diskografske kuće. Smatraju kako im izdavačka kuća za promociju albuma nije potrebna, već sav posao oko celokupne organizacije obavljaju sami. Kao razloge navode prisutnost interneta kao i činjenicu da ukoliko bi potpisali ugovor sa izdavačkom kućom ne bi mogli nuditi albume za besplatno preuzimanje, što žele raditi. Svi njihovi albumi u potpunosti se mogu preuzeti u mp3 formatu na njihovoj službenoj web stranici (za nisku cenu se mogu kupiti i u web shopu). Albume štampaju u standarnom CD obliku koje distribuiraju na nastupima. I po svojim ostalim osobinama Brkovi su pravi punk rock sastav. Umesto pravih imena predstavljaju se nadimcima, albume nude besplatno, tekstovi pesama su uvredljivi i seksistički. Ipak, ovaj sastav je uobičajenu društvenu i političku tematiku punka zamenio ljubavnim tekstovima tipičnima za turbofolk i zabavnu muziku. Sadašnji pevač Shamso 69 dolazi u sastav 2007. kada je zamenio prvog pevača. Shamso 69 je autor i većine tekstova. 2013. Brkovi su izdali kompilaciju na kojoj bendovi iz regiona sviraju obrade njihovih pesama. Muziku kakvu sviraju Brkovi i ranije su svirali mahom bosanski sastavi kao što su Vatreni poljubac i Nervozni poštar.

https://www.facebook.com/pages/Brkovi/44062436675


BAD COPY

Bad Copy je hip-hop sastav iz Beograda nastao 1996. godine, a koji danas čine Skaj Vikler, Timbe i Ajs Nigrutin. Bend iza sebe ima tri studijska albuma: Orbod mebej iz 1996. Godine, Sve sami hedovi iz 2003. i Najgori do sada iz 2006. godine. Izdanje "Krigle" (2013) je četvrti studijski album sastava Bad Copy.

https://www.facebook.com/badcopy011

Uspešan start USA turneje Bajage i Instruktora!

18/4/2015

Bajaga i Instruktori uspešno su počeli turneju po Sjedinjenim Državama 17. aprila u klubu "Ebanos Crossing" u Los Anđelesu dvoipočasovnom svirkom pred oko 600 posetilaca, zaključenom sa četiri pesme na bis.

Bendu Momčila Bajagića u pesmama "Tišina" i "Plavi safir" pridružio se kao specijalni gost nekadašnji bubnjar beogradske Generacije 5 Boban Đorđević, koji već godinama živi u SAD. Svirka u Los Anđelesu je bila prilika za ponovno druženje sa Goranom Gajićem, režiserom hit serije "Vratiće se rode". Bajaga i Instruktori su na koncertu u Los Anđelesu Gajiću  posvetili pesmu iz serije "A ti se nećeš vratiti".

Slede 18. aprila "Purlieu Club" u Njujorku, 24. aprila "Europe Night Club" u Sent Luisu, 25. aprila "Concord Music Hall" u Čikagu i 26. aprila The "The Salsa Room" u Vašingtonu.

Svakodnevne informacije o boravku Bajage i Instruktora u SAD možete pratiti preko:

https://instagram.com/bajagaiinstruktoriofficial/


https://www.facebook.com/bajaga.official.fan.page

https://twitter.com/BajagaOfficial

www.bajaga.com

Miro Gavran na premijeri Noći bogova u Beogradu

17/4/2015

Hrvatski autor Miro Gavran prisustvovaće 27. aprila (20:00) u Domu omladine Beograda premijeri predstave "Noć bogova", reditelja Marka Manojlovića u kojoj igraju Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić.

Na beogradsku premijeru predstave nastale po njegovoj drami "Noć bogova", Gavran dolazi "kao iznimno radoznao i dobronamjeran gledatelj", i sluti da će nastati "ozbiljna, intrigantna predstava u kojoj će glumci dati sve od sebe".

"U ovoj neobičnoj farsi punoj neočekivanih fabulativnih obrata, pruža se izobilje materijala za gradnju uvjerljivih uloga. Kada pišem novi kazališni tekst uvijek mi je želja da i glumci i publika uživaju kada predstava zaživi. Nadam se da će se to
dogoditi s ovom izvedbom koja je 23. premijera 'Noći bogova' do sada", kaže Gavran.

Upoznat sa dosadašnjim radom Lutkića, Ćetkovića i Ilića, Gavran ocenjuje da su to "sjajni glumci u najboljim životnim i kreativnim godinama, koji studiozno pristupaju gradnji likova i imaju ozbiljan odnos prema poslu kojim se bave".

"A o mladom redatelju Marku Manojloviću sam od beogradskih kazališnih kolega čuo samo lijepe riječi. Znam da je na probama 'Noći bogova' izuzetno dobra kreativna i radna atmosfera a to je dobar znak za predstavu koja se rađa", smatra Gavran.

Najizvođeniji savremeni hrvatski dramatičar ističe da je pre desetak godina znao videti gotovo svaku drugu pozorišnu premijeru svojih dela van Hrvatske, ali kako se poslednjih godina njihov broj utrostručio (samo u prošloj godini bilo je 20 premijera od kojih 19 van Hrvatske), onda odabere tri ili četiri godišnje na koje ode.


"Na druge, na žalost, ne mogu ići. Meni je uvijek u životu bilo pisanje na prvom mjestu, a za pisanje čovjek treba koncentraciju, te miran i uredan život…a česta putovanja to znaju poremetiti. A opet: za pisca je opasno zatvoriti se samo u svoju radnu sobu, jer kroz putovanja i susrete s ljudima i pisac se iskustveno obogati i osvježi, a to dobro dođe u radu na novim tekstovima. Potrebno je naći pravu ravnotežu", kaže pisac.

www.mirogavran.com

www.teatar-gavran.hr

www.facebook.com/mirogavran

https://www.facebook.com/pages/Miro-Gavran/351496971572

Nestale majice Arsenal 05!

16/4/2015

Rasprodato je početnih 500 kompleta ulaznica za sve tri večeri Arsenal Fest 05, koji će biti održan 25, 26. i 27. juna u Kragujevcu!

VAŽNO! Samo uz početnih 500 kompleta išla je i poklon majica Arsenal 05. To znači da ubuduće poklon majica ne sleduje kupce kompleta koji košta 1.500 dinara i može se i dalje naći preko mreže Eventim i u Domu omladine Kragujevca.

Od polovine maja uz komplet počinje prodaja ulaznica za svaku od pojedinih večeri Arsenala, na kome ove godine nastupaju S.A.R.S., Elemental, Kolja i Grobovlasnici, Artan Lili, LTJ Bukem sa MC-ijem Staminom, i brojni drugi koje ćemo tek saopštiti!

Posetioci Arsenal Festa 05 imaće mogućnost BESPLATNOG boravka u festivalskom kampu! Za boravak u tradicionalnom "Arsenal rok kamp" kod stadiona “Čika Dača” u Kragujevcu zainteresovani se mogu prijavljivati preko arsenalkamp@gmail.com i 065/4614379. Rezervacija je neophodna!

U obezbeđenom, označenom prostoru, posetioci imaće mesta za sopstveni šator, toalet, upotreba tuševa i pijaće vode. Posetioci kampa laganom petnaestominutnom šetnjom stižu do festivalskog prostora - Kneževog arsenala. Na dohvat su im i brojne kulturne znamenitosti grada (Kompleks “Veliki park i Spomen muzej”, kompleks “Milošev Venac”...), a mogu da uživaju i u bogatom noćnom životu Kragujevca.

VAŽNO! Odložene Čikaške perverzije

9/4/2015

Izvođenje predstave "Čikaške perverzije" najavljeno za večeras (četvrtak 9. april) zbog bolesti glumca odloženo je za 15. maj u Domu omladine Beograda.

Ulaznica kupljena za večerašnju predstavu važi za izvođenje 15. maja. Za one koji tada ne mogu doći na "Čikaške perverzije" vraćanje ulaznica se može izvršiti na mestima gde su kupljene.

Kritika hvali Marriages!

8/4/2015

Američki postrok trio Meridžiz (Marriages) upravo je objavio debitanski album "Salome", i to pred dolazak u Beograd gde će 25. aprila biti predgrupa kultnom Wovenhand-u u Domu omladine!

Beogradska publika imaće ekskluzivnu priliku da među prvim u svetu čuje uživo predstavljanje albuma zapanjujuće lepote koji, uprkos atmosferi krhkosti, poseduje težinu bilo kog drugog metal izdanja na koji ćete naići tokom 2015. godine! I moguće posvedoči nastanku jednog značajnog benda!

http://marriagesmusic.bandcamp.com/album/salome

Uticajni časopis Uncut dodelio je "odvažnom debi albumu" losanđeleskog benda ocenu 8/10, ustvrdivši za gitaristkinju Emu Rut Rendl (Emma Ruth Randle) da je "izvanredna pevačica, čije glasovne akrobacije idu od PJ Harvey i Siouxsie (and the Banshees) do Elisabeth Fraser i Tori Amos, a da pri tom ne lični ni na jednu od njih!"

https://www.facebook.com/MarriagesBand/photos/a.186290131475065.33119.134070303363715/675280122576061/?type=1&theater

U rubrici "9 sjajnih albuma koje ste mimiošli ove nedelje" britanski NME takođe ocenjuje sa 8/10 album "Salome" za koji kaže da je "oluja buke, zlokobne i ekstatične, sa rifovima koji rasteruju oblake!"

http://www.nme.com/reviews/various-artists/16008

Album "Salome" objavila je 7. aprila diskografska kuća Sargent House.

Meridžiz su osnovali 2011. godine gitaristkinja i pevacica Ema Rut Randl (Emma Ruth Rundle) i basista Greg Burns u trenutku mirovanja maticnog benda Red Sperous (Sparows), željni da se fokusiraju na pisanje konciznijih, vokalno orijentisanih kompozicija i stvore "bend koji se nece držati stilskih ogranicenja".

"Meridžiz je jako teško odrediti... Recimo da smo na turneji kroz nekoliko žanrova i da još nismo sigurni gde bi hteli da se zaustavimo", kažu Randl, Burns i bubnjar Endrju Klinko (Andrew Clinco).

http://www.marriagesband.com/home

Kultni američki bend Wovenhand (Vovenhend) održaće koncert 25. aprila (20:00) u dvorani "Amerikana" Doma omladine Beograda, u organizaciji promoterske kuće Long Play.

"Na naše koncerte ljudi ne dolaze samo zato što se bend zadesio u vašem gradu. Znaju u šta se upuštaju ako dođu. Čitali su ili čuli o nama. Ovo nije zabava, naši koncerti nisu žurke, čak mogu biti pomalo neugodni. Ali ljudi svejedno dolaze, očigledno ne zbog hitova, jer ih nemamo! Naši koncerti su komunikacija", kaže vođa Vovenhenda Dejvid Judžin Edvards (David Eugene Edwards).

Ulaznica košta 1.400 dinara na blagajni Doma omladine Beograda, odnosno preko mreže Eventim.
 

http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/wovenhand-beograd-dom-omladine-beograda-389147/event.html

Noć bogova je 27. aprila!

7/4/2015

Predstava "Noć bogova" najizvođenijeg hrvatskog pozorišnog pisca Mire Gavrana, u kojoj igraju Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić, biće premijerno izvedena 27. aprila (20:00) u velikoj dvorani Doma omladine Beograda (DOB).

Prva repriza predstave režisera Marka Manojlovića predviđena je za 29. april (20:00) u DOB-u. Ulaznica za premijeru i reprizu košta 800 dinara na blagajni DOB-a, odnosno preko mreže Eventim.

"Kao u većini komada napisanih od druge polovine 20. veka ne postoji jasno žanrovsko određenje. Ako bi morala da se izmisli žanrovska kovanica za ovu predstavu, to zvuči otprilike: tragikomedija sa elementima farse u okviru političkog teatra. Ili kako se obično to opisuje, dosta slobodnim terminom – 'životna predstava'", kažu glumci.

Gavranov dinamičan komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, pun neočekivanih obrta koji pozorišnoj publici zadržavaju dah, u proteklih četvrt veka imao je čak 19 pozorišnih premijera širom svijeta od Sarajeva, Maribora, Podgorice i Mostara do Vašingtona, Melburna, Sofije, Praga...

"Noć bogova" dolazi i u Beograd zahvaljujući želji Lutkića, Ćetkovića i Ilića da ožive "karaktere koji su arhetipski, a opet se nalaze u svakodnevnom životu današnjice".

"Komad nas je spojio. Sva trojica smo osetili uzbeđenje prvo kao čitaoci dramom, a kasnije potrebu kao umetnici da probamo da prenesemo to uzbuđenje publici. Podela je nastala željom da igramo likove kakve do sad nismo igrali. Da izađemo iz naše 'udobne zone' i predstavimo se publici u novom svetlu", ističe Lutkić.

Jedne večeri na desetogodišnjicu prijateljstva kralj Luj XIV (Ćetković), dvorska luda (Lutkić) i pisac Molijer (Ilić) se zajedno opijaju evocirajući uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva da je saznao da njih dvojica igraju farsu o njemu u kojoj ga ismejavaju, pa prisiljava svoje prijatelje da tu farsu odigraju samo za njega.

"Komad stavlja svoje junake na muke kojima su ljudi izloženi od kad žive u zajednicama. Čovek koji je razapet između želje da uradi ono što oseća da je pravedno I načina kako mora da živi u svetu i odnosi se prema moćnijima od sebe. Kako moćniji od nas nikad nisu sigurni u našu ljubav i da li je ona samo iz interesa ili je iskrena. I da li su najmoćniji I dalje uopšte ljudi kao mi ostali?", objašnjavaju trojica glumaca.

Kakvom se nadaju prijemu publike, odnosno kakav žele izvršiti uticaj na nju sa "Noću bogova Lutkić, Ćetković i Ilić?

"Isti onaj uticaj koji smo imali kad smo pročitali komad. Pre svega zainteresovanost šta će se desiti  jer je ovo jedna vrlo uzbudljiva drama koja gradi napetost i ima 'twist' na kraju koji ne razočarava. Na dubljem nivou, veliki raspon emocija prema junacima drame, gledajući kako društvene uloge koje preuzimamo u životu imaju strašne posledice na nas kao ljude".

Kostimograf predstave je Maja Mirković.

DEJAN LUTKIĆ

Dejan Lutkić rođen je 19. februara 1974. godine u Vrbasu, ali je detinjstvo proveo u Kuli. Završio je nižu muzičku školu, odsek klavir, a glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Stalni je član pozorišta Boško Buha. Popularnost je stekao ulogom Ringe u filmu "Ringeraja" (2002). Poznat je i kao mafijaš Alamunja iz televizijske serije "Bela lađa" i kao Jovan Jagodić iz serija "Sva ta ravnica",
"Jagodići" i "Jagodići: Oproštajni valcer".

http://buha.rs/Ansambl/Dejan-Lutkic


VOJIN ĆETKOVIĆ

Studirao Fakultet dramskih umetnosti. Član Jugoslovenskog dramskog postao 1996.U svom matičnom pozorištu ostvario je uloge: Komandant, Klemenso (Kandid ili Optimizam); Kartridž Kilbrajd (U močvari); Ljutko (Brod za lutke); Baron (Na dnu); Ranko iz Beograda, Ranka iz Beograda (Govornica); Gele (Bure baruta); Diomed (Troil i Kresida); Dejan (U potpalublju); Oront (Mizantrop); Johanan, Podžers (Saloma). Dobitnik dve Godišnje nagrade JDP i tri nagrade za lepotu govora „Dr Branivoj  Đorđević“.Igra u brojnim popularnim filmovima i serijama: Porodično blago, Zona Zamfirova, Moj rođak sa sela, Ranjeni orao…

http://jdp.rs/umetnici/cetkovi%C4%87-vojin/NEBOJŠA ILIĆ

Diplomirao glumu na FDU u Beogradu. Stalni član Pozorišta Atelje 212 od 1998. godine. Pozorišne predstave (izbor) – Atelje 212: Putujuće pozorište Rikoti (Hanibal), Kući (Foma), Opera za tri griša (Filč), Velika sveska (Prvi blizanac), Jedva steče zeta (Dardenbef), Henrik IV (Landolfo), Nirvana (Džeri)... Narodno pozorište: Don Žuan (Pjero); BDP: Čovek je čovek (Poli Bajker), Pod okriljem zvezda (Posetilac)... TV: Bela
lađa, Ono naše što nekad bejaše, Lift, Crni Gruja… Film: Montevideo, Bog te video, Drug Crni u NOB-u, Klopka, Crni Gruja i kamen mudrosti, Sutra ujutru, Kordon, Zona Zamfirova, Ona voli Zvezdu, Nebeska udica, Lajanje na zvezde, Kupi mi Eliota… Nagrade: Sterijina nagrada za glumu na Sterijinom pozorju 2010. godine za ulogu u predstavi “Čekaonica”.

http://www.atelje212.rs/stalni-ansambl/nebojsa-ilic/?lang=lat


MIRO GAVRAN

Dramatičar, romanopisac, pripovedač i pisac za mlade Miro Gavran najizvođeniji je hrvatski savremeni dramatičar u protekle dve decenije. Njegova su dela prevedena na 35 jezika. Imaju više od 150 izdanja u zemlji i inostranstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je oko 200 pozorišnih premijera širom svijeta, a videlo ih je najmanje dva miliona gledalaca. Jedini je živući autor u Evropi koji ima pozorišni festival posvećen isključivo njemu – Gavranfest.

Gavran je rođen u Gornjoj Trnavi 1961. godine, nedaleko od Nove Gradiške. Samo tri godine nakon mature debitovao je 1983.godine s dramom Kreontova Antigona u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu i postao dramaturg Teatra&TD i upravnik od 1989. do 1992. godine. Godine 1995. pokrenuo je Epilog Teatar i bio njegov jedini autor do 2001. kada je sa suprugom utemeljio Teatar Gavran koji svake godine izvede jednu njegovu premijeru i stotinjak repriza. Tri godine kasnije pojavljuje se s dramom Noć bogova koja je, reći će znalci, najbolje napisani Gavranov komad. U razdoblju od 2000. do 2010. godine njegove drame su postavljene u više od 110 različitih produkcija.

http://www.mgavran2.t-com.hr/index.php

Budite perverzni i u maju!

3/4/2015

Hit predstava "Čikaške perverzije" unapred je već rasprodata za sva izvođenja tokom aprila i sledeća prilika za beogradsku publiku da je vidi biće 3, 6. i 25. maja u Domu omladine.

Za majska izvođenja u Domu omladine Beograda humorističke predstave, u kojoj igraju Dragan Gagi Jovanović, Branka Pujić, Olga Odanović i Igor Đorđević, ulaznica košta, kao i do sada, 1.000 dinara preko mreže Eventim.  

http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/cikaske-perverzije-beograd-dom-omladine-beograda-381496/event.html

Nakon po dva rasprodata izvođenja u martu i aprilu "Čikaške perverzije" su ponovo pred novosadskom publikom 8. i 9. maja u Pozorištu mladih. Info o kartama:

http://www.pozoristemladih.co.rs/

U "Čikaškim perverzijama" pozorišna predstava može uživati i 17. maja u Kulturnom centru Inđija, 24. maja u Domu vojske u Pančevu, kao i 30. maja u Cirihu u pozorištu Bernhard!


http://kcindjija.com/

http://www.vudedinje.mod.gov.rs/klub-vojske-srbije-pancevo

http://www.helse.ch/

"Čikaške perverzije su uvek izgledale isto, prosto su nepromenjive u svojoj biti. To je priča o ljubavi, o prijateljstvu, o problemima između muškaraca i žena. To je tema za sva vremena. Takva je i predstava. Uvek će trajati baš zbog toga što se bavi najobičnijim, a u stvari najkomplikovanijim stvarima", objašnjava Gagi Jovanović.

Rađena po motivima drame čuvenog Dejvida Memeta "Seksualne perverzije u Čikagu", predstava je premijerno izvedena 9. marta 1993. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Memetovu duhovitu savremenu američku dramu, srpski glumci su na ingeniozan način pretvorili u fantastičnu komediju koja prevazilazi granice lokalnog i progovara o onome što je zajedničko svima – o potrebi za ljubavlju i preprekama njenog ostvarenja. Likovi prolaze kroz ljubavne priče, svako na svoj način, ne usuđujući se da im se do kraja predaju, što stvara niz komičnih situacija.

"Čikaške perverzije" su narednu deceniju i više uživale status urnebesne komedije i ogromnog hita sa preko 200.000 gledalaca. I pored velikog i kontinuiranog uspeha, predstava je ipak poslednji put izvedena 2005. godine, a Jovanović je tek jesenas odlučio da ih ponovo vrati pred publiku i to, pre Beograda, simbolično 500. izvođenjem upravo u Čikagu, u okviru uspešne američke turneje.

"Zašto je trebalo ovoliko vremena da se vrate 'Čikaške perverzije' ne znam. Jednostavno nije više bilo u meni neke želje da to igram. Igrati 500 puta jednu istu predstavu, to je stvarno naporno i potrebno je neko vreme da je se čovek ponovo zaželi. Sada sam to ponovo zavoleo", objašnjava Jovanović.

Kolika je potreba bila za "Perverzijama" pokazuje podatak da su u Domu omladine Beograda rasprodata izvođenja 18, 26. i 28. decembra, 19. januara, 13, 14, 15. i 16. februara, 28. i 30. marta, kao i 7, 9. i 19. aprila!

Čuveni srpski teniser Novak Đoković pojavio se na iznenađenje publike i javnosti kao specijalni gost-glumac "Čikaških perverzija" tokom izvođenja 16. februara u Domu omladine Beograda.


Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186

KONCERTI

Amira Medunjanin

19.3. Bioskop Kruševac
20.3. Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac
22.3. Dom društvenih Kraljevo
25.3. Narodno pozorište, Niš

Bajaga i Instruktori

26.3. Ljubljana, Cvetličarna
15.4. Varšava, Proxima
27.4. Štokholm, Södra teatern
29.4. Geteborg, Musikens hus
30.4. Malme, Moriska paviljongen


 
 

Čikaške perverzije

18.2. Dom omladine Beograda
19.2. Dom omladine Beograda
27.2. Pozorište mladih, Novi Sad


Rundek Cargo Trio

5. 2. Revue Theatre Vankuver
6.2. Isabel Bader Theatre Toronto

Massimo

14.2.2016. Sava centar Beograd

Brkovi

1.4. Hala sportova Beograd

Arsenal fest

23.6. Skunk Anansie
24.6. Toy Dolls

PRETRAGA

INFO

IZDVAJAMO