SOCIAL

LongPlay na Facebook-uLongPlay na YouTube-uLongPlay na Twitter-uLongPlay na Instagram-u

IZVOĐAČI

VESTI

Strana: «   | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |   »


Amira Medunjanin 21. februara u Sava centru

23/12/2013

Pevačica sevdalinki Amira Medunjanin, poznata u svetu kao "balkanska Bili Holidej (Billy Holiday)", održaće veliki beogradski koncert 21. februara 2014. godine u Sava centru, u organizaciji promoterske kuće Long Play.

"Sava centar je jedna od dvorana u bivšoj Jugoslaviji koja ima poseban status. Za mene je to veliki izazov, zato se i veoma ozbiljno pripremam za koncert", kaže Medunjanin. "Iskreno se nadam da ćemo se malo šaliti, puno smijati, puno pjevati, malo plakati, pa onda opet sve ispočetka. Dakle, očekujem da svi zajedno odmorimo dušu".

Pevačica iz Sarajeva Medunjanin je na dosadašnjih nekoliko albuma ponudila svoje nadahnuto viđenje pesama iz Bosne i Hercegovine, Srbije ili Makedonije kao što su "Ah šta ćemo ljubav kriti", "Kradem ti se u večeri", "Kaleš bre Anđo", "Mito bekrijo", "Marijo Deli Bela Kumrijo", "Kafu mi draga ispeci", "Zajdi, zajdi" i "Jano mori", "Što te nema"...

Novinar londonskog lista Gardijan (Guardian) Gart Kartrajt (Garth Cartwright) Amiru naziva "bosanskom Billi Holidej" (epitet koji kasnije prerasta i u "balkansku Bili Holidej"), poredeći način na koji se igra sa sevdahom, nalazeći novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

http://www.theguardian.com/music/2013/jan/20/amira-medunjanin-interview-ed-vulliamy

http://www.theguardian.com/music/2007/may/24/classicalmusicandopera.worldmusic

http://www.amiramedunjanin.ba/index.php/reviews/

Medunjanin u Sava centar dolazi u pratnji vrsnih muzičara - sa Bojanom Zulfikarpašićem i kontrabasistom Nenadom Vasilićem Amira već dve godine nastupa kao Amulette trio, a pridružiće im se Amar Češljar na perkusijama i gitarista Boško Jović.

"Svi smo sretni i motivisani kada se nađemo na pozornici. Od njih možete svašta očekivati, jer svaki put ima neka nova priča koja koncert odvede u nekom drugom neplaniranom smjeru. Meni je veoma drago zbog toga, jer nikada nije dosadno, a Boga mi, nismo nikada ni imali dva ista nastupa. Tako će sigurna sam biti i ovaj put", najavljuje Medunjanin.

Ulaznice za beogradski koncert Amirte Medunjanin mogu se za 900, 1.200, 1.500 i 1.800 dinara naći na blagajni Sava centra, u prodavnici "Jugoton" (Nušićeva 27), kao i preko mreža Eventim i Ticketline.


O Amiri Medunjanin

Rođena je u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 23. aprila 1972. godine.  Uspela je izgraditi vlastiti stil izvođenja dovodeći izvedbe do savršenstva. Nakon što je 2003. godine gostovala na albumu "A Secret Gate", Mostar Sevdah Reuniona, Amira Medunjanin 2005. godine snima svoj debitantski album "Rosa" u izdanju Snail Records. Album dobija sjajne kritike u Velikoj Britaniji i širom Evrope, pojavljujući se i među kandidatima  ali i dobitnicima izbora za "album godine". U aprilu 2009. godine, Amira objavljuje album "Live", u izdanju Gramofona. Album sadrži snimke sa njenog koncerta u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo tokom Jazz Festa Sarajevo 2008. godine. Iste godine pravi još jedan korak napred, objavljivanjem već snimljenog studijskog album "Zumra", koji je pripremila u saradnji sa međunarodno priznatom harmonikašicom Merimom Ključo. Album predstavlja inovativni pristup muzičkoj tradiciji Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, spajajući primenjenu harmoniku sa aranžmanima tradicionalnih melodija, stihova i stila vokalne izvedbe. Poslednji album, Amulette, objavljen od strane izdavačke kuće Harmonia Mundi, urađen je u
saradnji sa umetnicima kakvi su Bojan Zulfikarpašić, Bachar Khalife, Nenad Vasilić, Kim Burton, Walter Quintus i Vlatko Stefanovski.

Dobitnica je prestižne nagrade «La plue belle voix feminine 2012» (Najbolji ženski vokal 2012. godine) od strane Fondacije Orange (Francuska, Marseille, Babel Med Music).

Diskografija:

"A Secret Gate" (2003 Connecting Cultures)
"Rosa" (2005 Snail Records)
"Live" (2008 Gramofon) @ Jazz Fest Sarajevo
"Zumra" (2009 Harmonia Mundi/World Village)
"Amulette" (2010 Harmonia Mundi/World Village)

http://www.amiramedunjanin.ba

Long Play

Bajaga poziva fanove da predlože pesme za Novi Sad!

20/12/2013

Momčilo Bajagić pozvao je danas fanove da predlože pesme koje bi hteli da Bajaga i Instruktori izvedu na koncertu 27. decembra u velikoj dvorani Spensa u Novom Sadu, kojim bend završava turneju "Daljina, dim i prašina".

"Imamo mnogo pesama i ne možemo da ih odsviramo sve na jednom koncertu. U Novom Sadu sviraćemo hitove uz osvrt na poslednji album, ali pošto želimo da koncert u Spensu bude drugačiji od ostatka turneje pozivam fanove da nas upute na neke pesme koje bi hteli da čuju, a mi smo možda na njih zaboravili i dugo ih nismo svirali", kaže Bajaga.

Fanovi mogu najkasnije do 24. decembra slati predlog pet pesama koje žele čuti u Novom Sadu preko sajta www.bajaga.com na mejl bajagainstruktori@gmail.com.

Bajaga će lično odabrati njemu deset najzanimljivijih predloga, koji će biti nagrađeni besplatnim ulaznicama, novogodišnjim paketićima i prisustvom na tonskoj probi benda! (Uz predloge obavezno poslati puno ime i prezime i broj mobilnog telefona).

Bajaga i Instruktori izuzetno uspešnu 2013. godinu završiće 27. decembra (21:00) u velikoj dvorani Spens-a koncertom koji simbolično nosi naziv "Stari put za Novi Sad". Predgrupa je Bitls (Beatles) tribjut bend Bestbit (Bestbeat).

"U Novom Sadu dugo nismo radili solistički koncert, ali mislim da sada dolazimo u pravom trenutku, jer je Spens odlično mesto da turneju finiširamo u velikom stilu", kaže Bajaga.

Ulaznice su 1.000 za parter i 1.200 za tribine. Prodaja ide preko blagajne Spensa i mreža Gigstix i Eventim.

http://www.gigstix.com/sve-ulaznice/6-koncerti/421-bajaga-i-instruktori-27122013


http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/bajaga-i-instruktori-novi-sad-spc-spens-598478/performance.html


Long Play

Bitlsi na koncertu Bajage i Instruktora u Novom Sadu!

16/12/2013

Bitls (Beatles) tribjut bend Bestbit (Bestbeat) nastupiće kao predgrupa Bajagi i Instruktorima, koji 27. decembra u velikoj dvorani Spensa u Novom Sadu poslednjim koncertom u 2013. godini završavaju i izuzetno uspešnu turneju povodom CD albuma "Daljina, dim i prašina"!
 
"Jako nam je drago što su nas Bajaga i Instruktori pozvali da nastupimo pred tako velikim auditorijumom. Naš nastup ispred Bajage nije slučajan, jer kod njega nesumnjivo postoji uticaj liverpulske četvorke, kao i kod mnogih svetskih muzičara. Ko nije slušao Bitlse, a bavi se pop muzikom - tu nešto nije u redu!", kaže član Bestbita Damjan Dašić.

Osim što su Bajaga i Instruktori na kraju pesme "Samo nam je ljubav potrebna" obradili "All You Need Is Love" Bitlsa, Dašić podseća na još jednu vezu beogradskog i liverpulskog benda - basista Miroslav Cvetković-Cvele i bubnjar Čeda Macura učestvovali su na albumu "Rubber Soul Project" (1996), na kom je grupa Bitls entuzijasta izmaštala svoje verzije njihovih pesama, koje nisu snimljene i od kojih su ostali poznati samo naslovi.

"Sada smo kao Bestbit učestvovali u snimanju drugog dela tog albuma, gde sam ja bio producent. Čeda je pevao jednu kompoziciju, Cvele je bio supervizor, a Saša Lokner je svirao neke klavire na tom albumu čiji se izlazak očekuje početkom sledeće godine. Na posredan način sarađujemo jako lepo sa Bajagom i Instruktorima!", objašnjava Dašić.
 
Za koncert Bajage i Instruktora koji nosi naziv "Stari put za Novi Sad" trenutno ulaznice koštaju 800 dinara za parter i 1.000 dinara za tribine, ali će od 20. decembra važiti nove cene - 1.000 za parter i 1.200 za tribine. Prodaja ide preko blagajne Spensa i mreža Gigstix i Eventim.

http://www.gigstix.com/sve-ulaznice/6-koncerti/421-bajaga-i-instruktori-27122013

http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/bajaga-i-instruktori-novi-sad-spc-spens-598478/performance.htmlBestbit čine, basista Dašić kao Pol Makartni (Paul McCartney), gitarista Vladimir Banovčanin kao Džon Lenon (John Lennon), gitarista Marko Ćalić kao DŽordž Harison (George Harrison) i bubnjar Vitomir Milićević kao Ringo Star (Starr).

Bestbit je osnovan u Beogradu 2005. godine sa ciljem da podseti slušaoce na najveći sastav 20 stoleća. Sviranju pesama Bitlsa Bestibitovci pristupaju kao pri izvođenju klasične muzike. Tačnije rečeno, svaki deo se interpretira kako su ga zamislila četvorica momaka iz Liverpula.

Bestbit sviraju na instrumentima i pojačalima kakve su koristili Bitlsi (Rickenbacker, Hofner, Gretsch, Epiphone, Vox, Ludwig), nose kostime iz različitih razdoblja karijere popularnih Buba, kao i njihove nezaboravne Bitls frizure.

Bend je do sada nastupao u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Belorusiji, Rumuniji...

Pojavili su se u ulogama Bitlsa u igrano-dokumentarnom filmu "Žućko", o čuvenom košarkašu i fanu Bitlsa Radivoju Koraću. U posebnom izdanju američkog časopisa Njuzvik (Newsweek), posvećenom 50. godišnjici izlaska singla "Love Me Do" Bestbit je uvršten među 30 najboljih svetskih Bitls tribjut bendova u 2012. godini.


http://www.thebestbeat.com/

Spektakl Marize sa gostima u Sava centru

13/12/2013

Portugalska fado diva Mariza potvrdila je još jednom da uživa status jednog od najomiljenijih inostranih izvođača u Srbiji - u četvrtak uveče održala je u poslednjih nekoliko godina peti koncert pred ispunjenim beogradskim Sava centrom.

Gitare (akustična, portugalska i bas), bubanj i savršen glas Marize, bili su više nego dovoljni za još jedan muzički spektakl Sava centra. Beograđani su godinama unazad navikli da od kraljice fada ne dobiju ništa manje od savršenstva, što im je portugalska pevačica i sinoć pružila.

Nastup je otvorila sa „Promete Jura“, a na bini se pojavila u zanosnoj dugoj crnoj haljini sa svetlucavim tačkicama koji su se poput bisera prelamali na svetlosti. Publiku je najpre pozdravila uz „dobro veče“ na srpskom, a potom i na engleskom i portugalskom jeziku. Beograđane je svojim pesmama povela na jug Portugala („Rosa da adragoa“), a potom i do Afrike (Chuva). Prisutni su tako imali priliku da uz „Bairo Negro“ saznaju da je slavna pevačica rođena u nekadašnjoj portugalskoj koloniji, Mozambiku.

Mariza se publici poverila i da je prethodnih godina bila opravdano odsutna sa scene pošto je najpre dobila dete, a potom se i udala. Naglasila je i da za to vreme nije zapostavila fado, za koji je uspela da izdejstvuje da se nađe na UNESKO listi baštinaPortugalije.

"Fado izvodim od svoje pete godine. Ne sećam se prve igračke, ali se sećam prve fado pesme. Svaki fado izvođač mora da zna najmanje trista pesama, ali svakome je samo jedna od tradicionalnih numera omiljena. Fado nije tužan kao što ga mnogi tumače. On je samo melanholičan", objasnila je Mariza, a potom i otpevala svoju omiljenu tradicionalnu fado pesmu „Primavera“, nastavivši da Beograđane vodi kroz ljubav i strast muzičkog pravca čiji je glavni predstavnik.

Portugalka je i ovaj put pokazala da je umetnica koja ima izuzetnu duhovitost i sposobnost da pokrene publiku. Savršeno dozirano smenjivanje emocija uz moderni i tradicionalni fado vladali su Sava centrom puna dva sata. Dobru atmosferu dodatno je „zakuvao“ perfektno uvežbani kvartet koji prati Marizu na ovoj turneji, kao i fado nada Fabija Rebordao, koju je otkrio producent i kompozitor Žorži Fernadno. Fabija je zajedno sa Marizom izvela „Meu Fado
Meu“, a potom je sama otpevala dve svoje pesme, koje su se, sudeći po energičnim aplauzima, veoma dopale auditorijumu. Za vrhunac nastupa ostavljeno je gostovanje srpskog multiinstrumentaliste Slobodana Trkulje.

"Svaki put se više i više zaljubljujem u vašu zemlju. Zbog toga sam počastvovana da kao svog gosta imam sjajnog muzičara sa ovih prostora, koga vi već znate", reči su kojima je Portugalka najavila srpskog izvođača sa kojim je izvela „Feira de Castro“. Potom je i izvođač balkanskih tradiconala dobio samostalnih „pet minuta“ na bini tokom kojih je pokazao umeće sviranja na čak četiri instrumenta (gitara, frula, gajde i klarinet).

Nije se Mariza ni ovaj put libila da Beograđane nauči neku novu reč iz svog jezika. Ovaj put je ta reč bila „guitarada“, koja označava portugalsku gitaru. Nešto kasnije se čak i „drznula“ da traži od publike da sa njom i peva na portugalskom „Rosa Branca“, što su svi u sali sa oduševljenjem prihvatili, a zvezda večeri im nije zamerila što nisu baš sve reči umeli da pravilno „prelome“ preko jezika.

Za sam kraj je tradicionalno ostavljena „O Gente da Minha Terra“ (Ljudi moje zemlje), kao i repriza „Bele ruže“ (Rosa Branca). Tokom uobičajenog rukovanja sa fanovima iz prvog reda, ovaj put su se za pozdrav, kao i poneki zagrljaj sa Marizom, „ogrebali“ i ljubitelji njene muzike iz drugog, trećeg, pa čak i ostalih redova. Beograđane je Portugalka napustila uz obećanje da će je ponovo videti već sledeće godine, kada bi trebalo da objavi i dugo čekani novi album.

Long Play

Mariza sutra u Sava centru

11/12/2013

Portugalska pevačica Mariza održaće koncert sutra uveče (20:30) u beogradskom Sava centru, gde će joj specijalni gosti biti srpski multiinstrumentalista Slobodan Trkulja i mlada fadistkinja Fabija Rebordao iz Lisabona.

"Ne mogu dočekati da vas sve sretnem u Sava centru u Beogradu 12. decembra!", poručila je na svom fejsbuk profilu fado diva Mariza, svetski poznata po izvedbama pesama “Rosa Branca”, “Meu Fado Meu”, “Chuva”, “Oh Gente Da Minha Terra” i “Barco Negro”, pred povratak u prestižnu beogradsku dvoranu koju je punila u više navrata poslednjih godina.

https://www.facebook.com/marizaoficial?fref=ts

Od organizatora promoterske kuće Long Play Mariza izričito zahteva da dva časa pred izlazak na pozornicu Sava centra bude obezbeđeno za nju i članove pratećeg benda šest toplih supa, po mogućnosti od povrća ili piletine. Naglašeno da je ne smeju sadržavati đumbir ili mlečne kremove, kao i da ne dolaze u obzir supe od ribe, škampa, morskih plodova ili paradajza!

Što se tiče ostalih zahteva tokom boravka u Beogradu Mariza je više nego skromna - traži pred nastup šest limenki energetskog pića, četiri male flaša mineralne vode San Pelegrino, 12 malih flaša obične vode sobne temperature, kao i crni čaj.

Ulaznice za Marizin beogradski koncert su u prodaji po cenama od po 1.800, 2.200, 2.700 i 3.300 dinara, na blagajni Sava centra, u prodavnici “Jugoton” (Nušićeva 27) i preko mreža Eventim i Ticketline.

Mariza je lično insistirala da joj specijalni gost na koncertu bude Slobodan Trkulja, poznat po spajanju muzičke tradicije Srbije i Balkana sa savremenim muzičkim tokovima kroz projekat Balkanopolis.

"Mariza je na sceni graciozna i poletna i nosi specifičnu vrstu suptilnosti u izvođenju, jednu melanholičnu čežnju u glasu koja komunicira mimo reči. Nisam još uvek odabrao instrument koji ću svirati, ali će sigurno pratiti upravo tu boju njenog glasa", kaže Trkulja, koji svira 15-tak instrumenata kao što su gajde, akustična i bas gitara, klavir, diple, dvojnice, makedonska tambura, kaval, frula, flauta, jermenski duduk, saksofoni (tenor, alt, sopran), klarinet, udaraljke...

Mariza će svoj koncert u Sava centru iskoristiti da srpskoj publici predstavi fado nadu Fabiju Rebordao - koju je otkrio uticajni kompozitor i producent Žorži (Jorge) Fernando, zaslužan i za uspehe Marize i Ane Moure. Fabija iza sebe već ima debitantski CD album "A Oitava Cor" (2011).

https://soundcloud.com/uguru/fabia-rebordao-a-oitava-cor

Josipa Lisac 14. februara u Sava centru

11/12/2013

Muzička diva Josipa Lisac održaće novi koncert za Dan zaljubljenih 14. februara 2014. godine u Sava centru u Beogradu.

"Veselim se što ćemo se ponovo vidjeti u Beogradu 14. februara, na dan kad se izlazi u dvoje, kada ljudi koji se vole slave svoju ljubav i svoje živote. A ja osjećam veliku zahvalnost svima koji će doći na moj koncert, jer to znači da su ljudi mene izabrali, da su se njihovi životi u nekom važnom trenutku vezali za ono što ja izvodim", poručuje Josipa.

Status istinske muzičke legende zaslužen, između ostalog, hitovima "Magla", "Hir, hir, hir", "Gdje Dunav ljubi nebo", "Boginja" i "Danas sam luda" Josipa je potvrdila letošnjim spektaklom u Pulskoj areni, sada u decembru sa dve ispunjene dvorane Lisinski u Zagrebu, dok je prethodnog Dana zaljubljenih održala koncert u Sava centru za koji su sve karte bile rasprodate desetak dana unapred!

"Već sad se nestrpljenjem očekujem povratak u Sava centar, da zatvorimo uzajamni krug primanja i davanja. Koliko god dajem, toliko i primam. Dođe toliko ljudi koje ne poznajem, ali koji poznaju moju glazbu, i mene kroz nju, toliko dobro, možda i bolje nego oni koji su kraj mene! To je fascinantno. To su prijateljstva koja se stvaraju kroz glazbu", kaže Josipa.
Ulaznice za beogradski koncert Josipe Lisac u prodaji su po cenama od 1.700, 2.000, 2.300 i 2.700 dinara na blagajni Sava centra, prodavnici "Jugoton" (Nušićeva 27) i preko mreža Eventim i Ticketline.

http://www.josipalisac.com/

Slobodan Trkulja Marizin gost u Sava centru!

9/12/2013

Portugalska fado diva Mariza lično je insistirala da joj specijalni gost na koncertu u četvrtak 12. decembra u beogradskom Sava centru bude srpski multiinstrumentalista Slobodan Trkulja!

"Počastvovan sam Marizinim pozivom! Raduje me da je upoznata s mojim stvaralaštvom i da je izrazila želju da nešto izvedemo zajedno. Mariza je ozbiljan umetnik, vrlo posvećena i strastvena u potrebi da muziku svog naroda predstavi na moderan način, obojen njenim umetničkim senzibilitetom. Tu smo se negde i prepoznali jer muziku stvaram iz iste ljubavi i potrebe", izjavio je Trkulja.

Pevač, kompozitor i producent Trkulja, poznat po spajanju muzičke tradicije Srbije i Balkana sa savremenim muzičkim tokovima kroz projekat Balkanopolis, za Marizu kaže da je na sceni "graciozna i poletna i nosi specifičnu vrstu suptilnosti u izvođenju, jednu melanholičnu čežnju u glasu koja komunicira mimo reči".

"Nisam još uvek odabrao instrument koji ću svirati, ali će sigurno pratiti upravo tu boju njenog glasa", kaže Trkulja, koji svira 15-tak instrumenata kao što su gajde, akustična i bas gitara, klavir, diple, dvojnice, makedonska tambura, kaval, frula, flauta, jermenski duduk, saksofoni (tenor, alt, sopran), klarinet, udaraljke...Ulaznice za Marizin beogradski koncert su u prodaji po cenama od po 1.800, 2.200, 2.700 i 3.300 dinara, na blagajni Sava centra, u prodavnici “Jugoton” (Nušićeva 27) i preko mreža Eventim i Ticketline.Slobodan Trkulja


Osnivač i spiritus movens projekta Balkanopolis je srpski multiinstrumentalista, kompozitor i producent Slobodan Trkulja. Mada nije pohađao osnovnu i srednju muzičku školu, klarinet i ostale instrumente savladao je neverovatnom kombinacijom evidentne upornosti i nesvakidašnjeg talenta. Kao dvanaestogodišnjak, postaje instrumentalista lokalnog AKUD-a „Sonja Marinković”, a dve godine kasnije solista beogradskog profesionalnog folklornog ansambla „Kolo”. 1997. godine s klavijaturistom Aleksandrom Banjcem i perkusionistom Brankom Boškovićem, saradnicima iz perioda dok su pomenuta dvojica bili članovi grupe Revir, radi prve snimke autorskih kompozicija s naglašenim etno-elementima, a u želji da naše bogato folklorno nasleđe upakuje na moderan, novim generacijama prihvatljiviji način. Oko ove ideje okuplja ekipu muzičara u kojoj su, osim već pomenutih Banjca i Boškovića, basista Ištvan Mađarić, gitarista Peđa Đurić, gosti perkusionisti Uroš Šećerov Cober i Boris Bunjac i 1998. s njima snima kompletan materijal za debi album „Let iznad Balkana”. Prvo javno predstavljanje Slobodana Trkulje i grupe Balkanopolis bilo je 29. avgusta 1998, u novosadskoj Sinagogi, posle čega je usledio čuveni koncert u studiju 3K RTS-a, veoma važan događaj za dalja dešavanja na domaćoj etno-sceni kojim je pokrenut novi talas etno muzike. 1998. se upisuje na Jazz Conservatorium van Amsterdam, gde studira saksofon, instrument koji je u tom momentu svirao tek godinu i po dana. Pravi pauzu i u Srbiju se vraća neposredno pre NATO agresije da bi nastavio sa studijama od januara 2000.
Odlaskom u Amsterdam i upisom na konzervatorijum, Balkanopolis kao i Trkulja ulazi u naglašeniju džez fazu. Trkulja stiče nova saznanja, pre svega o džez muzici, koja veoma uspešno koristi u komponovanju novih dela za svoju grupu. Upoznaje mnoge svetski poznate i priznate muzičare, s kojima je svirao niz koncerata 2001. godine Trkulja dobija veliko priznanje – proglašen je za najboljeg inostranog muzičara u Holandiji, što mu je omogućilo da kao specijalni gost 1. januara 2002. godine nastupi na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu sa sastavom Nederlands Blazers Ensemble, holandskim duvačkim orkestrom svetske reputacije. Pred desetomilionskim TV gledalištem, između ostalih dela, izvedeno je i Trkuljino „Pitagorino oro” u neverovatnih 25/8. Holandske novine ga hvale kao „srpskog genija” i „nacionalno blago”.  
Prvi oficijelni album „Prizivanje kiše”, na kojem se pojavljuje kao kompozitor, aranžer, multiinstrumentalista, pevač i producent, snimio je s novom ekipom domaćih muzičara u kojoj su bili: basista Vladimir Samardžić, bubnjar Igor Malešević, perkusionista Goran Milošević, gitarista Nenad Gajin Coca, i po prvi put Arie den Boer iz Holandije koji će postati stalan bubnjar grupe od 2002. do danas. Po objavljivanju albuma, pomenuta ekipa pojačana s klaviristom Aleksandrom Banjcem i perkusionistom Goranom Đorđevićem Soletom, polazi na kraću evropsku turneju, koju su počeli nastupima u Ateljeu 212 u Beogradu i SNP-u u Novom Sadu, a nastavili koncertima u Beču, Frankfurtu, Amsterdamu. U okviru nacionalnog džez takmičenja na „North Sea Jazz Festivalu”, Trkulja dobija prvu nagradu u kategoriji The Best New Talent, koju mu je uručio predsednik žirija, slavni bubnjar Elvin Džons. Autorske kompozicije kao solista izvodio je i sa Jazz Orchestra of The Concertgebouw, jednim od najboljih velikih sastava u Evropi, koji čine najkvalitetniji holandski muzičari. Posebne pohvale dobio je i kao talentovani aranžer. Učestvovao je u snimanju filmske muzike za Kusturičin film „Gladno srce” a na kompilaciji „Kao da je bilo nekad... posvećeno Milanu Mladenoviću” (2002), u kompoziciji „Anestezija”, koju je izveo zajedno s Miškom Plavim i Feđom Franklinom, svirao je kaval. Nastupao je na brojnim humanitarnim koncertima, a mnoge od njih je i sam organizovao.
U Sava Centru 03. decembra 2004. Trkulja i Balkanopolis uz pratnju Beogradske filharmonije po prvi put izvode simfonijske verzije Trkuljinih pesama. Orkestraciju je radio Vladimir Nikolov, dirigent je bio Arjan Tien. Balkanopolis je iste godine imao vrlo uspešnu koncertnu turneju po Holandiji, Belgiji, Srbiji i Crnoj Gori a holandski mediji ga proglašavaju za „najlepši muški glas Balkana”. 2005-a se izmedju ostalog pamti po nastupu samo 4 dana nakon što je totalno iščašio rame na skijanju i sa desnom rukom i gornjim delom tela u gipsu održao koncert za pamćenje u Holandiji.
Jubilarna deseta 2007. godina predstavlja novu prekretnicu. Osim što magistrira sa najvećom ocenom - Cum Laude, (magistarski koncert mu je proglašen za najbolji u generaciji), Trkulja lagano izlazi iz džez faze i ulazi u fazu komponovanja u art-pop formi sa kombinacijom tradicionalnog i vizantijskog pojanja. Komponuje pesmu „Nebo” sa kojom uz Balkanopolis učestvuje na „Beoviziji”, internom takmičenju za srpskog predstavnika na „Evroviziji”, gde je zauzeo drugo mesto. U septembru iste godine sa modernijim pop prizvukom, kao jedan od glavnih bendova nastupaju na oproštajnom koncertu Vlade Divca. 08. Novembra 2007. u Srbiji sam organizuje, producira i izvodi antološki koncert Balkanopolisa sa čuvenim holandskim Metropole orkestrom u Sava Centru (snimljen i objavljen kao DVD i audio izdanje na leto 2008.) U Januaru 2008. nastupaju na Celtic Connection Festivalu u Glasgow-u gde im koncert prenosi svetska BBC TV. Maja 2008. Balkanopolis nastupa u revijalnom delu Eurosong-a uz Metropole Orchestra pred globalnim auditorijem od preko 100 miliona ljudi! U okviru promocije na ESC održali su dva koncerta u Beogradu, u Areni i Centru „Sava” i jedan na trgu u Novom Sadu sve sa Metropole Orkestrom - s kojim su radili i Sara Von, Džo Koker, Čaka Kan, Elvis Kostelo, Selin Dion, Pet Metini i mnogi drugi. Par dana kasnije 29. maja 2008. Trkulja i Arie den Boer sleću u Englesku i u Real World studiju Pitera Gejbrijela, a uz pomoć Gejbrijelovog producenta Ričarda Evansa, snimaju album „Kingdom of Balkanopolis”. Na albumu se kao gosti pojavljuju Gejbrijelov gitarista Dejvid Rouds, slavni studijski basisti Džon Giblin i Toni Levin, monasi manastira Kovilj kao i holandski Metropol Orkestar. Svi vokali na albumu su snimljeni u manastiru Kovilj a na albumu se čuju i ptičice iz porte manastira koje su pevale sa njima. Miks albuma je radio gremijevac Tchad Blake a mastering gremijevac Adam Ayan iz Amerike. Za vreme snimanja albuma Trkulja i ekipa su se svakodnevno družili sa Sade Adu. Album je, pet godina kasnije, na Vaskrs 2013. godine, objavljen kao prvo izdanje diskografske kuće Balkanopolis CMT u saradnji sa gradom Novim Sadom i to u 200.000 primeraka kao poklon na naslovnoj strani Večernjih Novosti. Novi album donosi novi revolucionarni zvuk – kombinaciju roka, art-popa, orkestarske i tradicionalne muzike i vizantijskog pojanja. Zanimljivo je spomenuti da je tokom 2009. godine, Trkulja održao 15 solističkih koncerata širom Srbije na kojima je sam na sceni sa loop procesorom predstavio svoje umeće sviranja na 15 instrumenata.
2010. Balkanopolis je održao 9 koncerata u Šangaju, Kini u okviru manifestacije „The World Expo” gde su predstavljali Srbiju, postavili zvaničan rekord sa 31.000 posetilaca i naveli kineze da pevaju na srpskom. 2011. sviraju tri rasprodata koncerta u Rusiji i to u Petrogradu, Moskvi i Hanti Mansijsku a 2012 – u završavaju spektakularnim novogodišnjim koncertom na trgu u Novom Sadu pred 30.000 ljudi. 2013-e po narudžbini republičkog Ministarstva kulture i informisanja Trkulja je komponovao i izveo delo ,,Muzika Konstantinovog grada” u okviru proslave Milanskog edikta 14. septembra 2013. godine u Nišu uz Balkanopolis i učešće gostiju iz Grčke na kanonakiju i liri, kao i gitariste Dejvid Roudsa, koji je postao novi član Balkanopolisa. Bendu se pridružuje i Marko Milatović na klavijaturama s kojim je radio na aranžmanima. Trkulja odlazi korak dalje i stvara muziku sa izraženim vizantijskim melosem, progresivnim rok zvukom, dozom elektronike i to na tekstove psalama na crkvenoslovenskom.
U Decembru 2013. je na poziv fado dive Marize bio njen gost na koncertu u Sava Centru.
Trenutnu postavu grupe Balkanopolis, pored Trkulje, čine: Goran Milošević (tradicionalni vokal, perkusije), Arie den Boer (bubnjevi), Aleksandar Jovanović (pojac sa Hilandara), Vladimir Samardžić (bas gitara), Predrag Manov (gitara, tradicionalni žičani instrumenti), strip umetnik i panker Leonid Pilipović (tambura), Miloš Jakovljević (kaval) i Marko Milatović (klavijature).

Slobodan Trkulja je pevač, kompozitor, producent i muzičar svetskog ranga. Njegov rezonantan i moćan glas kao i emotivno pevanje oduševljava publiku u celom svetu. Slobodan svira 15-ak različitih instrumenata sa velikim umećem – gajde, akustična i bas gitara, klavir, diple, dvojnice, makedonska tambura, kaval, frula, flauta, jermenski duduk, saksofoni (tenor, alt, sopran), klarinet, udaraljke...


DISKOGRAFIJA:
„Let iznad Balkana” (CD, samizdat, 1998)
„Prizivanje kiše” (CD, razni izvođači, PGP RTS, 2002)
„Beovizija '97” (CD, razni izvođači, PGP RTS, 2007)
„Live In Belgrade” (DVD, Multimedia Records, 2008)
„Hristos voskrese radost donese”
(CD, razni izvođači, Društvo prijatelja manastira Đurđevi stupovi, 2008)
„Kingdom Of Balkanopolis”
(CD, Balkanopolis CMT, 2013) 

Long Play

Bajaga najavio iznenađenja u Novom Sadu!

5/12/2013

Bajaga i Instruktori pripremaju iznenađenja za posetioce koncerta koji će biti održan 27. decembra u Novom Sadu, a Momčilo Bajagić pozvao je danas fanove da na zvaničnoj fejsbuk strani benda šalju predloge pesama koje bi želeli da čuju u dvorani Spens!

"Ova godina je za nas bila više nego uspešna i planiramo da je završimo na spekakularan način! Mislim da će takav biti koncert u Novom Sadu. Spremićemo za njega razna iznenađenja, koja naravno sad neću otkrivati, ali voleo bih da to ne bude običan koncert, već da ostane svima u dobroj uspomeni", rekao je Bajaga.

Na konferenciji koja je okupila brojne novinare u četvrtak popodne u "Radio Cafeu" u Novom Sadu, Bajaga je podsetio da je njegov bend od izlaska CD-a "Daljina, Dim i prašina" u junu 2012. godina do sada održao brojne izuzetno uspešne koncerte u regionu - pomenimo samo ovog leta zagrebačku Šalatu pred preko 6.000 i beogradski Kalemegdan sa oko 30.000 posetilaca - i naglasio da očekuje da će u Novom Sadu 27. decembra biti "veliko finale te turneje, a koncert dugačiji od svih ostalih".

Upitan da li će svirati pesmu "Stari put za Novi Sad", po kojoj je i nazvan koncert 27. decembra u Spensu, Bajaga je rekao:

"Mnogo puta sam prošao tim putem, i iz zezanja sam rekao mojim iz benda da možda ne bi bilo loše da krenemo tim putem na koncert. Zanimljiviji je za vožnju. To me asocira na neko vreme s početka osmadesetih, kad je neki ozbiljan bend mogao da odsvira 50 nastupa po vojvodini. Svi su išli starim putem za Novi Sad. Mislim da ćemo i mi ovaj puta tako doći i sigurno odsvirati tu stvar".
 
Bajaga je ove jeseni komponovao muziku svoj prvi mjuzikl "Ženidba i udadba", po istoimenom delu Jovana Sterije Popovića, a u izvedbi beogradskog Pozorišta na Terazijama, iz kojeg je nedavno izdvojen singl "Mladost".

"Ta pesma nije bila u planu da je sviramo, ali inače imam dobru ideju, s obzirom da ovih dana užurbano radimo na programu za novosadski koncert, da pozovem fanove da na naš fejsbuk pošalju predloge šta bi mogli da sviramo 27. decembra. Gledaćemo da nešto od toga i usvojimo. Ako bude veliko interesovanje za 'Mladost' - svraćemo i nju!", naglasio je Bajaga.Do zvaničnog fejsbuka Bajage i Instruktora se stiže preko adrese: www.bajaga.com ili izravno na https://www.facebook.com/bajaga.official.fan.page

Ulaznice za koncert Bajage i Instruktora u velikoj dvorani Spens-a u prodaji su po promotivnim cenama od 800 dinara za parter i 1.000 dinara za tribine, na blagajni Spens-a i preko mreža Gigstix i Eventim.

http://www.gigstix.com/sve-ulaznice/6-koncerti/421-bajaga-i-instruktori-27122013

http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/bajaga-i-instruktori-novi-sad-spc-spens-598478/performance.html

Supergrupa Eldorado promovisala prvenac u „Amerikani“

1/12/2013

Rokenrol supergrupa Eldorado promovisala je prvi CD-album „Eldorado“ u subotu veče koncertom u u gotovo popunjenoj sali „Amerikana“ Doma omladine Beograda.
Supergrupa predvođena Milutinom Petrovićem koncert je otvorila prvim singlom sa albuma – „Puž“,  a tokom gotovo dva sata svirke “Eldorado” je izveo sve pesme sa njihovog prvenca kao i nekoliko novih stvari sa drugog albuma koji je već u pripremi.

Publika je imala priliku da uživa u čvrstoj rokenrol svirci tokom koje je bend izveo i obrade „Heroes“ Davida Bowiea, „Rock And Roll“ Led Zeppelina, kao i „When Your Dream Lover Die“ Townesa Van Zandta koja se našla na prvencu Eldorada.
Najbučniju reakciju publike izazvala je nova verzija Milutinovog hita iz osamdesetih „Kiza rok“ u kojoj se Kiza obratio naciji još jednom strofom koja se bavi današnjicom,  a koju je “Eldorado” odsvirao na kraju oficijelnog dela koncerta.
Usledio je bis na kom je bend ponovo izveo pesmu „Fuksa muzika“, inače drugi singl sa prvenca.

Supergrupa koju čine pevač i gitarista Milutin Petrović (ex Heroji) , basista Zdenko Kolar (ex Idoli, Vlada Divljan, Zona B), gitarista Dušan Duda Bezuha (ex Tilt, Zona B, Ðorđe Balašević) i bubnjar Dušan Ristić-Rista (ex Zona B) nastupila je pojačana sa petoro muzičara – tri prateća vokala, udaraljke i klavijature.
Kao predgrupa Eldoradu nastupio je beogradski alternativni bend “Ventolin”.
Uz kupljenu kartu za koncert posetioci su dobili ekskluzivni, numerisani primerak CD-a koji su potpisali svi članovi ”Eldorada”.
Long Play

Sutra premijerno beogradski rok spektakl!

29/11/2013

Rokenrol supergrupa Eldorado održaće svoj prvi koncert u karijeri u subotu uveče 30. novembra (21:00) u Domu omladine Beograda, gde će promovisati nedavno objavljeni debitantski CD album "Eldorado". Predgrupa je alternativni Ventolin.

"Veoma smo uzbuđeni što započinjemo našu koncertnu karijeru. Pozivamo ljude da dođu na premijeru novog beogradskog rokenrol spektakla", poručuju frontmen Milutin Petrović, basista Zdenko Kolar, gitarista Dušan Duda Bezuha i bubnjar Dušan Ristić-Rista (Zona B), i najavljuju "više od dva sata bučne svirke!"

Osim pesama sa prvog albuma, među kojima se ističu dosadašnji singl/spotovi "Puž" i "Fuksa muzika", Eldorado planira da izvede i neke sa drugog albuma koji je uveliko u pripremi, kao i nekoliko "kavera koji su tu da tehnikolor Eldorado svirke učine još šarenijom".
CD album "Eldorado", koji je objavila promoterska kuća Long Play, dobija se isključivo uz kupljenu ulaznicu za beogradski koncert koja košta 800 dinara na blagajni DOB-a i u prodavnici Jugoton (Nušićeva 27).

"Na nama je zadatak da sa svirke u Domu omladine na ulice Beograda izađe nekoliko stotina oznojenih ljudi punih one energije i sa onim osmehom koje samo refreni rokenrola i seks stavljaju na krajeve usana", poručuje frontmen Petrović.

Eldorado su osnovali autor, pevač i gitarista Petrović, nekadašnji član kultnog sastava Heroji, poznat i
kao filmski režiser ("Zemlja istine, ljubavi i slobode, "Agi i Ema"...), basista Kolar (Idoli, Vlada Divljan, Zona B), gitarista Bezuha (Tilt, Zona B, Ðorđe Balašević) i bubnjar Ristić (Zona B).

"Mi smo u godinama kada umetnici više nemaju razloga da prave bilo kakve kompromise. Eldorado je zato baziran na totalno iskrenoj svirci... Nešto što je danas sve teže naći", kaže Duda Bezuha.

"Ploča beogradskog iskustva. Nadahnuta, drska i iskrena" - Peca Popović, Blic, o CD albumu "Eldorado".

https://www.facebook.com/pages/Eldorado-bend/421172461326573?fref=ts

Gitarista i pevač Ventolina Vlada Marinović ističe da je povezanost njegovog benda i Eldorada "mnogostruka". Sa Petrovićem je ne tako davno imao mini serijal akustičnih nastupa na kojima su
istraživali „ne tako očigledne heroje ove desperadoske muzike što se zove rokenrol“.
 
Uz to, Bezuha je dugogodišnji, skoro ekskluzivni producent Ventolina, a Marinović naglašava da „zbog dugogodišnjeg prijateljstva 30. novembar za Ventolin nije običan koncert“, odnosno da je "poštovanje za naš zajednički posao toliko, da je već sada nastup u DOB-u veliko zadovoljstvo".

https://www.facebook.com/pages/Ventolinbg/171647889521942?fref=ts

Long Play


Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172

KONCERTI

Bajaga i Instruktori

20.12. Temišvar
25.12. Maribor

Jinx

12.12. Dom omladine Beograda, "Amerikana"

Gibonni

"GIBONNI ACOUSTIC"
21,22. i 27.12. Sava centar, Beograd

PRETRAGA

INFO

IZDVAJAMO