SOCIAL

LongPlay na Facebook-uLongPlay na YouTube-uLongPlay na Twitter-uLongPlay na Instagram-u

IZVOĐAČI

VESTI

Strana: «   | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |   »


Rezervni plan je Beogradski pobednik!

12/11/2014

Bend Rezervni plan osvojio je priznanje "Beogradski pobednik" za najbolji debitantski album u kategoriji rok muzike u 2014. godini! Članovima Rezervnog plana priznanje za CD album "Vidi šta ću ti reći..." uručeno je u utorak uveče na manifestaciji "11. Beogradski pobednik" održanoj u Domu sindikata u Beogradu.

Članovi Rezervnog plana ističu da su "prezadovoljni priznanjem i pozivom za učešće na ovakvoj manifestaciji", na kojoj su nagrađeni i Riblja čorba, Dado Topić, Viktorija i mnogi drugi.

"Iskreno, nismo očekivali da ćemo tako brzo nakon izdavanja albuma biti laureati 'Beogradskog pobednika' i naći se u društvu velikana poput Riblje čorbe i Topića. Zahvaljujemo se Long Play-u, kao i svima koji su bili uz nas sve ove godine, posebno našoj vernoj publici bez koje sve ovo što radimo ne bi imalo nikakvog smisla", poručuju članovi Rezervnog plana.

Rok bend Rezervni plan objavio je krajem oktobra 2014. godine za promotersku kuću Long Play svoj debitantski CD album "Vidi šta ću ti reći...", kome je prethodio singl/spot "Kada se probudim". CD Rezervnog plana "Vidi šta ću ti reći... " možete naći u knjižari Vulkan i prodavnici Jugoton u Beogradu, i skinuti ga sa:

https://itunes.apple.com/us/album/vidis-da-sam-lud/id931186141?i=931186155&ign-mpt=uo%253

Sniman u pančevačkom muzičkom ateljeu "Stojanović" uz producenta Stefana Gaćešu tokom 2013. godine, album "Vidi šta ću ti reći..." donosi devet autorskih rokenrol pesama sa primesama bluza, kantrija i popa, kojima je dodata i zanimljiva rokabili obrada stare sevdalinke "Kad ja pođoh na Bembašu"!

Članovi benda iz Pančeva - pevač Bojan Košić, gitarista Aleksandar Travica, basista Vladimir Mandić, klavijaturista Bojan Ilić i bubnjar Zoran Galović - ističu da ono što sviraju "u suštini jeste rokenrol koji vuče korene iz muzike 80-tih na prostoru bivše Jugoslavije".

"Odrastali smo uz Čorbu, Dugme, Kazalište, Yu grupu...i svakako je to ostavilo uticaja na autorski rad benda. Ponosni smo što smo među velikanima naše scene tražili inspiraciju. Jednostavno se od korena ne može pobeći. Trebalo je to samo prepakovati u trend novog veka i prilagoditi današnjoj publici", ističe Rezervni plan.

https://www.facebook.com/pages/REZERVNI-PLAN/321613114628086?fref=ts

Ovacije za Teofiloviće i Tadića u Kolarcu

11/11/2014

Braća Ratko i Radiša Teofilović i gitarista Miroslav Tadić u ponedeljak uveče vratili su se pred beogradsku publiku koncertom simbolično nazvanim „Zaboravljeni svet Balkana“ - jednoipočasovnim nesvakidašnjim putovanjem kroz muzičko nasleđe naših prostora - u ispunjenoj prestižnoj dvorani Kolarčeve zadužbine, odakle su ispraćeni sa zasluženim ovacijama i to nakon dva bisa!

Teofilovići i Tadić interpretirali su repertoar sa prvog zajedničkog albuma „Vidarica“ (2012), ali i brojne druge pesme. Harmonija dvoglasnog pevanja, uz pratnju gitarskog virtuoza  - kombinacija je koja je beogradsku publiku osvojila od starta koncerta. Krenulo se od makedonskih tradicionala – „Ja izlezi stara majko“ se prelila u „Snošti go vidov“. Prvi u nizu frenetičnih aplauza se prolomio pre nego što je trio majstora započeo kosovsku „Gusta mi magla“.

Kratko su se umetnici obratili publici, smatrali su da njihova muzika treba prevashodno da govori. U ambijentu Kolarca, gde je trio već nastupio početkom 2013, ona ima posebnu notu. Za ovakav koncert čuvena klasična dvorana pokazala se se kao idealan prostor. Nizale su se „A što ti je, mila kćeri“, „Rosna livada“, „Kraj potoka“, a među njima nova obrada sastavljena od dve teme – „Nedo le arna devojko“ i „Goranine“. Jeste tradicija ali ovo je, kako je objasnio Tadić koji dugo već živi u Los Anđelesu, uvežbavano na moderan način – putem skajpa.

Ratko i Radiša su predahnuli dok je Miroslav instrumentalno izveo nešto što mu je, pre svega, jako dobro poznato kroz dugogodišnju saradnju sa Vlatkom Stefanovskim – „Kalajdžijsko oro“. Uloge su se nešto kasnije zamenile, pa su Teofilovići u njima svojstvenom „a capella“ maniru izveli „Marijo, bela kumrijo“ („Sa njom smo počeli, ona nam je otvorila svet muzike“) i „Duni mi, duni, lađane“. Publika raznolikog godišta osetila je i šum talasa („U đardina“/“Zaspalo je siroče“, „Majko, igla i bičvica“) da bi se točak nanovo okrenuo ka Makedoniji, Kosovu...

„Stojane, sine“ beše tema posle koje su se Ratko, Radiša i Miroslav prvi put poklonili publici, ali je sve zaista završeno tek posle dva bisa. Kada je okončana „Kaleš bre, Anđo“ posetioci su prepoznali da to, ovoga puta, zaista jeste kraj i priredili su gromke ovacije vernim čuvarima muzičke tradicije Balkana.

Teofilovići i Tadić vas vraćaju suštinskim emocijama

9/11/2014

Vokalni duo braća Teofilović i gitarista Miroslav Tadić u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu održaće sutra (ponedeljak 10. novembra) od 20:00 koncert simbolično naslovljen "Zaboravljeni svet Balkana".

"Našom muzikom želimo da dodirnemo ljude na poseban način i da ih vratimo dubokim i suštinskim emocijama koje svi nosimo u sebi, ali na koje često u metežu svakodnevice potpuno zaboravimo", kaže Tadić.

Ratko i Radiša Teofilović najavljuju da će publika na Kolarcu pored pesama sa aktuelnog zajedničkog albuma sa Tadićem "Vidarica" (2012) moći da čuje i "neke nove obrade starih pesama koje su nastajale inspirisane zajedničkim putovanjima i koncertima".

"Publika će imati priliku da čuje dobar deo pesama koje će se naći na našem novom zajedničkom izdanju. Uvek se javi neka pesma koju jedva čekamo da predstavimo publici. Pored toga publika će imati mogućnost da čuje i Miroslavljeve instrumentalne bravure, kao i neka naša nova a capella izvođenja", otkrivaju Teofilovići.

Ulaznica za koncert Teofilovića i Miroslava Tadića 10. novembra u Kolarcu košta 1.200 dinara na blagajni Kolarca i preko mreže www.eventim.rs.

 
Teofilovići i Tadić dolaze na Kolarac posle izuzetno uspešnog nastupa 7. novembra na Džez festu Sarajevu, o kome je portal www.klix.ba napisao da je "oduševio prepunu dvoranu Bosanskog kulturnog centra, iznimnom sintezom vokalnih bravura i majstorskog muziciranja na gitari".

"Braća Teofilović ostavili su bez daha publiku svojim izvođenjem tradicionalnih pjesama s Balkana, u maniru, kako su i sami rekli, 'dva čovjeka, jedan glas'. 
Tadić, sada već tradicionalni gost Jazz Festa omiljen u sarajevskoj publici svojim fascinantnim muziciranjem, bio je svojevrsna pratnja 'anđeoskim glasovima' braće Teofilović", izveštava portal.

http://www.klix.ba/vijesti/kultura/noc-vokala-za-pamcenje-na-jazz-festu/141108030

Magazin www.doznajemo.com primećuje da je koncert "publiku zatekao 'nespremnu' na očaravajuće pjevanje Ratka i Radiše i virtuoznost Tadića", koji su "zaslužili u više navrata gromoglasan aplauz publike Jazz Festa".


http://doznajemo.com/2014/11/08/sjajna-cetvrta-vecer-18-jazz-festa-koncert-brace-teofilovic-i-gitariste-miroslav-tadica-a-nakon-njih-nastup-dianne-reeves/


Blizanci Ratko i Radiša Teofilović jedinstvena su pojava ne samo na domaćoj, već i svetskoj etnomuzičkoj sceni - uspeli su da reše "misteriju drugog glasa" i pronađu davno izgubljene harmonije srpskog i balkanskog tradicionalnog pevanja, što se može čuti u njihovim izvedbama starih narodnih pesama poput "Oj goro, goro!", "Marijo, bela kumrijo", "Tri devojke zbor zborile", "Đurđa devojka", "Popoj mi slugo careva"...
Tajni svet balkanskog muzičkog nasleđa i davno zaboravljene glasove Teofilovići su slušaocima u Srbiji i svetu počeli da otkrivaju debijem "Čuvari sna" (1998), a nastavili albumima "Sabazorski vetrovi" (2002) i "Koncert - Belgrade Live" (2007). Novo poglavlje u karijeri Teofilovići otvaraju albumom "Vidarica" (2011) na kome počinju saradnju sa Miroslavom Tadićem, srpskim kompozitorom i gitaristom nastanjenim u SAD.

Sa veštinom sviranja raznih žanrova od klasike, prekoo bluza, džeza i roka, do world music-a, Tadić je do sada sarađivao sa brojnim svetskim imenima kao što su Howard Levy,  Joachim Kuhn, L. Shankar, Markus Stockhausen, Dušan Bogdanović, Vlatko Stefanovski, Wadada Leo Smith, David Torn, Maria João, Jack Bruce, Theodosii Spassov..."Miroslav je svojim autentičnim i posebnim gitarskim zvukom dao posebnu boju i dimenziju našoj interpretaciji koja je time dobila jedan novi kvalitet" - braća  Teofilovići.

"Mnogo pažnje, energije i ljubavi ulažem u saradnju sa braćom Teofilović jer ona me inspiriše i daje mi puno prostora da se izrazim kao svirač, aranžer i kompozitor. Već odavno sam fasciniran ljudskim glasom i ulogom gitare kao pratećeg instrumenta tako da mi je svaki nastup sa Teofilovićima veliko zadovoljstvo i šansa da još nešto naučim" - Miroslav Tadić.


www.teofilovici.rs

www.miroslavtadic.com

Tadić obradio klasik Šarla Akrobate!

7/11/2014

Gitarista Miroslav Tadić, kog očekuje zajednički koncert sa braćom Teofilović u ponedeljak 10. novembra (20.00) u Kolarcu u Beogradu, samostalno je snimio izuzetno zanimljivu instrumentalnu obradu pesmu "Ona se budi" kultnog benda Šarlo Akrobata!

Na CD albumu "Mirina" (2013, Croatia Records) Tadić je pored kompozicija Arsena Dedića, Zdenka Runjića ... snimio i "Ona se budi", ističući da jako voli "tu pesmu i sjajnu energiju koja zrači iz originalnog snimka Šarla akrobate".

"Svirajući je otkrio sam da mogu da je prikažem na jedan novi način, da iz nje izvučem neku dimenziju koja se ne vidi tako lako i mislim da sam uspeo. To je moj proces kod bilo koje obrade ili aranžmana koji radim... Uvek pokušavam da pronadjem i izrazim neku emociju ili energiju koja postoji u pesmi ali je možda promakla drugim muzičarima", objašnjava Tadić.

Sa vokalnim duom Radišom i Ratkom Teofilović, Tadić će održati 10. novembra koncert u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, koji nosi simboličan naziv "Zaboravljeni svet Balkana".

Jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike Teofilovići planiraju da sa Tadićem, pored ostalog, izvedu kompozicije sa zajedničkog albuma "Vidarica" (2012), ali najavljuju i "neke nove obrade starih pesama koje su nastajale inspirisane zajedničkim putovanjima i koncertima".

Ulaznica za koncert Teofilovića i Miroslava Tadića 10. novembra u Kolarcu košta 1.200 dinara na blagajni Kolarca i preko mreže www.eventim.rs.

Foto Nebojša Babić:    https://www.dropbox.com/sh/gv75h1zv3dfkz36/AAClz3r8kLroPBRGnOJx08soa?dl=0

http://www.miroslavtadic.com/

http://www.teofilovici.rs/index.htm


Proslavite jubilej sa Džinksima u Beogradu!

6/11/2014

Zagrebački pop bend Džinks (Jinx), regionalno poznat po hitovima "Tamo gdje je sve po mom", "Smijem se", "Da smo se voljeli manje"... dve decenije postojanja proslaviće koncertom 12. decembra u Domu omladine Beograda (DOB).

Pevačica Jaja (Yaya), gitarista Coco Moskito (Mosqito) i ostali Džinks rođendanski koncert u "Amerikani" DOB-a zamislili su "kao svojevrsnu retrospektivu svih 20 godina, od najranijih dana do danas".

"Dakako da će tu biti i svi najveći hitovi, ali sigurno će biti i nekih iznenađenja i pjesama koje neko vrijeme nismo izvodili, a pripremili smo ih upravo za ovu godišnjicu. Dođite u Dom omladine i proslavite zajedno s nama naših prvih 20 godina!", poziva Coco.
 
Ulaznica za slavljenički koncert Džinksa od danas košta 1.200 dinara na blagajni DOB-a, odnosno preko mreže Eventim."Polako smo zašli u godine u kojima nam je fenomenalno da vikendom malo pobjegnemo od kuće, tako da se na bini definitivno osjećamo mlado, pogotovo kad još pogledamo u prvih nekoliko redova publike, tamo izgleda da se baš ništa ne mijenja...", kaže Coco.

Na slavljeničkoj turneji Džinks su već nastupali u deset dana unapred rasprodatoj "Cvetličarni" pred 1.500 Ljubljančana, dok su u matičnom Zagrebu na festivalu "Gričevanje" privukli rekordnih 5.000 posetilaca, dok je još najmanje 1.000 moralo ostalo van prostora u parku Tuškanac iz sigurnosnih razloga!

Džinks su već punili "Amerikanu" DOB-a prilikom svog prvog samostalnog koncerta u Beogradu 2009. i potom 2012. godine, kao i Studentski kulturni centar 2011. godine.https://www.facebook.com/JinxZagreb/timeline20 GODINA DŽINKSA

"Mogu reći da sam apsolutno sretan i zadovoljan faktom da smo uspjeli u tome da nam hobi postane posao..." - Coco Mosquito

Već od osnivanja u Zagrebu početkom 1990-tih Džinks predvođeni pevačicom Yayom (Jadranka Ivaniš) i gitaristom i autorom Coco Moskitom (Goran Muratović) privukli su pažnju kao prvorazredna koncertna atrakcija i eklektičan pop bend debijem "Sextaszy" (1995) i potom drugim albumom "Second hand" (1997), sa koga je hit singl "Smijem se". Treći album "Pompei" (1999) donosi hitove "Bye Bye Baby Bye", "Na plaži" i "Koliko suza za malo sna", a sa četvrtog "Avantura počinje" (2001) top liste je poharala pesma "Tamo gdje je sve po mom". Uprkos postiguntom velikom uspehu band se u proleće 2002. godine ugasio.
"Raspali smo se zbog neslaganja oko toga šta se radi sa bendom i drugih stvari. Imali smo sreću da smo se dosta rano raspali. To ti pruža mogućnost da se relativno mlad iskupiš za greške i kreneš ponovo. U međuvremenu se ljudi poudali, poženili, postali roditelji, pa podjetinjili i 2007. odlučili da bi ipak mogli ponovo zajedno raditi", objašnjava Coco.

Hit singl "Na čemu si ti?" najavio je povratnički album "Na zapadu" (2007), a ubrzo stiže i živi album “Jinx Live" (2008). Poslednji album CD "Diksilend" izašao je krajem 2010. godine, i sa njega su postali hitovi "Da smo se voljeli manje", "Čuvaj me , ne daj me", "Klinci su u redu"...
Kako Coco gleda na prvih dvadeset godina Džinksa?"Svakako nam je najveće postignuće to što smo eto izdržali jedni druge i sve ono što ovaj 'posao' nosi sa sobom i dočekali da slavimo 20 godišnjicu ... Naravno da bismo danas 20 godina iskusniji svašta nešto uradili drugačije nego kad smo bili mladi i ludi, ali vjerojatno je dobro da tako nešto nije moguće".

Zvonko Bogdan kao Vuk Karadžić

5/11/2014

Legenda tamburaške muzike Zvonko Bogdan na svom salašu na severu Backe ugostio je,  ekipu odabranih beogradskih novinara pred svoj tradicionalni jesenji koncert 20. novembra u Sava centru.

U prijatnom caskanju uz vina iz obližnje Vinarije "Zvonko Bogdan" na Palicu, bard panonske šansone naglasio je da ce u Sava centru izvesti repertoar sastavljen od njegovih autorskih pesama, ali i tradicionala koje je sakupljao poslednjih tridesetak i više godina.

Novinare je u utorak popodne Zvonko sa svojim tamburašima pocastio i sa izvedbama pesama "Vratice se rode", ciji stihovi "Od Banata prema Sremu" su iskorišceni za naziv koncerta 20. novembra u Sava centru, kao i "Ko te ima taj te nema" i "Evo banke Cigane moj"...Ipak, za Sava centar je ostavljena njegova "Ej salaši na severu Backe", koju mnogi i danas doživljavaju kao narodnu pesmu, a i Zvonko je iz skromnosti u pocetku nije nameravao potpisati.

"Jedan kontraš, kad sam napravio 'Ej salaši na severu Backe', nije znao tu melodiju, pa je mene pitao: 'Otkud tebi ta pesma?'. Kažem: 'Cuo sam od somborskih sviraca'. A on: 'Pa kako si cuo kad je ja u životu nisam cuo, a odrastao sam u Somboru?'. I naravno to je bio razlog da se potpišem kao autor", priznao je Zvonko.Predstavnik Sava centra Vuk Žugic istakao je da je Zvonko "kao Vuk Karadžic" od zaborava sacuvao toliko lepih pesama, tragao je za njima, oživeo je te price i snimio ih".

"Zvonko je kao autor napisao bar 30 fenomalnih pesama koje se danas prepoznaju kao narodne, iako su Zvonkove. Cak i kad je napravio prvu pesmu 'Ej salaši na severu Backe' iz svoje skromnosti nije hteo da je predstavi kao svoj", rekao je Žugic.Zvonko Bogdan sa svojim tamburašima održace 20. novembra u Sava centru tradicionalni jesenji koncert u Beogradu, koji ce simbolicno nositi naziv "Od Banata prema Sremu".

Za naziv novog druženja sa beogradskom publikom Zvonko je odabrao pocetne stihove pesme "Vratice se rode", jer odlicno opisuju njegov predstojeci koncert u Sava centru - kao jedinstveno muzicko putovanje kroz istoriju i geografiju panonske ravnice.

"Godinama se bavim sakupljanjem izvornih narodnih i starogradskih pesama i romansi sa podrucja Panonije, što mi omogucava da svake godine vodim Beogradane na putovanje muzickom istorijom panonske ravnice. S tim da za taj posao sa mnom na bini obavezno moraju biti najbolji tamburaši", prica Zvonko Bogdan.

Pre neku godinu, Zvonko Bogdan je sa svojim tamburašima obradio pesmu "Vratice se rode", koju su prethodno snimili pod imenom "A ti se neceš vratiti" autor stihova Momcilo Bajagic-Bajaga i muzike Saša Lošic za potrebe hit serije "Vratice se rode".

"Sa dozvolom Bajage i Loše napravio sam jednu malu tamburašku pricu. Cim pomenete ravnicu na jedan interesantan nacin 'od Banata prema Sremu, nisko oblaci', to vec daje jednu sliku. Meni je bilo interesantno da to na tamburaški nacin obradim", objašnjava Zvonko Bogdan.

Ulaznice za koncert "Od Banata prema Sremu" Zvonka Bogdana, autora tamburaških klasika "Hej, salaši na severu Backe", "Vec odavno spremam svog mrkova", "Govori se da me varaš", "Kraj jezera jedna kuca mala"... su u prodaji na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim po ceni od 1.300, 1.600, 1.900 ili 2.100 dinara.

Teofilovići i Tadić idu u Sarajevo

31/10/2014

Vokalni duo braća Teofilović i gitarista Miroslav Tadić, pre zajedničkog koncerta 10. novembra u Kolarcu u Beogradu, nastupiće 7. novembra na uglednom međunarodnom Džez festivalu u Sarajevu (Jazz Fest Sarajevo).

"To će biti jedno od značajnijih promocija našeg zajedničkog albuma 'Vidarica' (2012), ako znamo da su ovogodišnji gosti ovog eminentnog festivala John McLaughlin, Gregory Porter, Bill Frisell i Dianne Reevs", ističu Teofilovići.

Prema njihovim rečima, Tadić je samostalno već bio gost Džez festa Sarajevo 2001. i 2006. godine, a "organizatori su odlučili da Miroslava ponovo pozovu, ovoga puta u novom izdanju sa nama dvojicom".

http://jazzfest.ba/

U saradnji sa Ministarstvom za kulturu Srbije i Madjarskim kulturnim centrom Fono iz Budimpeste, biće organizovan koncert Radiše i Ratka Teofilovića 5. novembra u gradu Mako.

"Već više od deset godina sarađujemo sa producentom Laslom Horvatom čija je i ideja za jedan ovakav koncert, a potrebno je istaći da on predstavlja međudržavnu kulturnu  saradnju Srbije i Madjarske", kažu Teoflovići.

http://www.fono.hu/hu/2014.11.05.-17:00-hettorony-fesztival-%28helyszin:-mako%29

Svetski priznati muzičari, vokalni duo braća Teofilović i gitarista Miroslav Tadić održaće 10. novembra koncert u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, koji će nositi simboličan naziv "Zaboravljeni svet Balkana".

"Svaki dolazak Miroslava (iz SAD) u Evropu koristimo za neki novi koncert. Sa Miroslavom se uvek javi neka nova energija koja ponese i nas i publiku, i dogodi se koncert koji se dugo pamti. Prethodni na Kolarcu (pre dve godine) je bio jedan od takvih, pa smatramo da je pravi trenutak da nas publika ponovo čuje u Beogradu", kažu Teofilovići.

Jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike, braća Ratko i Radiša Teofilović planiraju da sa svetski cenjenim gitaristom Tadićem na Kolarcu 10. novembra, pored ostalog, izvedu kompozicije sa zajedničkog albuma "Vidarica" (2012), ali najavljuju i "neke nove obrade starih pesama koje su nastajale inspirisane zajedničkim putovanjima i koncertima".

"Publika će imati priliku da čuje dobar deo tih pesama, koje će se naći na našem novom zajedničkom izdanju. Uvek se javi neka pesma koju jedva čekamo da predstavimo publici. Pored toga publika će imati mogućnost da čuje i Miroslavljeve instrumentalne bravure, kao i neka naša nova a capella izvođenja", otkrivaju Teofilovići.

Ulaznica za koncert Teofilovića i Miroslava Tadića 10. novembra u Kolercu košta 1.200 dinara na blagajni Kolarca i preko mreže www.eventim.rs.

Odložen koncert Divljana i Kina

24/10/2014

Koncert Vlade Divljana i Ljetno kino Big benda najavljen za 1. novembar u Domu omladine Beograda odlaže se do daljnjeg iz tehničkih razloga.

Svi koje žele mogu vratiti ulaznice na mestima na kojima su kupljene od ponedeljka 27. oktobra.

Novi datum održavanja koncerta biće naknadno određen.

Long Play

Imate li Rezervni plan?

22/10/2014

Rok bend Rezervni plan objavio je krajem oktobra 2014. godine za promotersku kuću Long Play svoj debitantski CD album "Vidi šta ću ti reći...", kome je prethodio singl/spot "Kada se probudim".

Oko stotinu nastupa u tri godine postojanja omogućilo je Rezervnom planu da za album prvenac izbrusi devet autorskih rokenrol pesama sa primesama bluza, kantrija i popa, kojima je dodata i zanimljiva rokabili obrada stare sevdalinke "Kad ja pođoh na Bembašu"!

Članovi benda iz Pančeva - pevač Bojan Košić, gitarista Aleksandar Travica, basista Vladimir Mandić, klavijaturista Bojan Ilić i bubnjar Zoran Galović - ističu da ono što sviraju "u suštini jeste rokenrol koji vuče korene iz muzike 80-tih na prostoru bivše Jugoslavije".

"Odrastali smo uz Čorbu, Dugme, Kazalište, Yu grupu...i svakako je to ostavilo uticaja na autorski rad benda. Ponosni smo što smo među velikanima naše scene tražili inspiraciju. Jednostavno se od korena ne može pobeći. Trebalo je to samo prepakovati u trend novog veka i prilagoditi današnjoj publici", ističe Rezervni plan.Sniman u tom duhu, u pančevačkom muzičkom ateljeu "Stojanović" uz producenta Stefana Gaćešu tokom 2013. godine, album "Vidi šta ću ti reći..." donosi beskompromisnu čvrstu rokersku svirku - u klasičnoj ljubavnoj priči "Sinoć sam te video", koncertnom favoritu benda "Vidiš da sam lud" i prvom singl/spotu "Kada se probudim" (odabran na insistiranje fanova!).

Za članove benda "Reci kako da odem" je produkcijski "možda i najjača stvar na albumu", dok "Kišni dan (oblaci boje mastila)" odlikava jeziv ugođaj kada "hodaš sam po kišnom danu dok imaš utisak da te svom silinom nebo pritiska". Slede, pesme o izneverenim očekivanjima "Samo gost i ništa više", o ljubavnim nedoumicama "Koliko puta", ljubavi na prvi pogled "Ona je ta" i o tome kako je voleti svim srcem "Tvoj".

U Rezervnom planu ističu da su nazivom "Vidi šta ću ti reći..." (osim što je to bila omiljena krilatica pevača Bojana u jednom periodu) želeli da skrenu pažnju "na sam album, na pesme koje pevaju o najvažnijoj stvari na svetu...ljubavi".

"Domaća scena je poslednjih godina okrenuta socijalnim temama u tekstovima, pljuvanja po sistemu, samosažaljevanju. Razumemo da nam je to nametnuto, ali ipak glasamo za ljubav i želimo da se vrati to vreme kada se nismo petljali u političke teme. Pustite disk i prepustite se sanjarenju, putovanju kroz ljubav", poručuju Pančevci.

Ipak, kako se u rokersku priču Rezervnog plana uklapa narodna pesma "Kad ja pođoh na Bembašu"?

"'Bembaša' je jedna izuzetna sevdalinka, pesma koja ima dušu i koju svi volimo. Početkom devedesetih često je izvođena na pančevačkoj sceni u rok aranžmanu i veoma dobro prolazila kod publike. Odlučili smo da je obradimo kao neki omaž toj sceni u tom vremenu. Brian Setzer i njegov 'Mystery Train' su poslužili kao inspiracija za melodiju", navode članovi benda.CD Rezervnog plana "Vidi šta ću ti reći... " možete naći u knjižari Vulkan i prodavnici Jugoton u Beogradu, i skinuti ga sa:

https://itunes.apple.com/us/album/vidis-da-sam-lud/id931186141?i=931186155&ign-mpt=uo%3D4
KAKO JE NASTAO REZERVNI PLAN?

Rezervni plan osnovalo je u Pančevu tokom leta 2011. godine nekoliko ortaka iz detinjstva, koji su kao klinci imali dodira sa muzikom, ali kako je došlo vreme odrastanja i surove borbe za egzistenciju u Srbiji ranih devedesetih, muzika je ostala u drugom planu. Pošto su se iškolovali, zasnovali porodice, zaposlili i ostvarili se u svojim poslovima, u jednom trenutku pao je predlog da se okupe i zasviraju za svoju dušu. Prvenstveno zbog dobrog zezanja i kao dobar izduvni ventil nakon  posla. Ubrzo, uz sviranje obrada ex Yu hitova, novoosnovani bend je počeo rad na sopstvenim pesmama."Još uvek nismo imali ime, a već smo snimali u studiju. Dok smo prvu urađenu pesmu preslušavali, pevač Bojan je ustao i samouvereno rekao: 'Vidi šta ću ti reći, ako mi posao krene naopako uvek imam rezervni plan - pevaću!' Tog trenutka smo znali kako će nam se zvati bend i kako će nam se zvati prvi album".

U početku bend se kalio svirkama po manjim klubovima, ali kako je vreme prolazilo ukazala se prilika da sviraju na festivalima, kao što je Ex Yu Rock Fest u Starčevu (2012), Green Days u Pančevu (2014) i Rok zemljotresu u Kruševcu (2012), na kojima su binu delili sa poznatim imenima kao što su Van Gogh, Hladno pivo, Pekinška patka, Zemlja gruva, Crvena jabuka... Za tri godine postojanja Rezervni plan je stigao do broj od oko stotinu živih nastupa.

"U Kruševac smo došli ne znajući kakav je festival i koja se vrsta muzike preferira. Skapiramo da se nalazimo na mestu gde se svira mnogo čvršći zvuk od onog koji mi izvodimo! Šta da radimo, kako će publika reagovati na našu muziku, da li ćemo se uopšte izvući odatle? Povratka nema. Izađemo na binu - kad ono euforija! Sa prvim taktovima proverenih EX YU kavera publika počinje da hvata ritam i peva sa nama. Ispraćeni smo ovacijama nakon dva bisa. Ostaće nam u sećanju Kruševac i jedva čekamo da ponovo zasviramo u tom gradu".U trenutku kad je diskografska industrija poprilično mrtva, i bendovi prelaze na internet objavljivanje singlova, za Rezervni plan nije bilo nedoumica da li da objave album "Vidi šta ću ti reći..." na CD-u ili ne.

"Od samog početka smo odlučili da to bude CD. Svesni smo da je sve to neprofitabilno, ali nijednog trenutka nismo kalkulisali. Ovo smo uradili zbog naše verne publike i zbog nas samih. Nećemo se obogatiti, to je sigurno, ali ćemo svakako imati uspomenu na ovaj period. Osim sećanja biće tu i CD".

http://www.rezervniplan.com/


Rezervni plan o pesmama sa "Vidi šta ću ti reći..."

Sinoć sam te video - Prva stvar koju smo snimili i zbog toga zaslužuje da bude pesma koja otvara album.  Klasična ljubavna priča. Srećeš bivšu curu i ustanoviš da ti još uvek nedostaje. E sad, ponovo želiš da si sa njom, ali...

Vidiš da sam lud - Svi smo se ponekad našli u situaciji da u jednom momentu pukneš i želiš da ostaneš sam sa sobom, iako se svi oko tebe trude da ti ugode i da ti pomognu. E onda ti lepo dođe da sve oteraš tamo gde ne treba. Inače veoma volimo ovu pesmu i odlično prolazi na koncertima. Zaista dobra vožnja.Kada se probudim - Za ovu pesmu je snimljen i spot, tako da je to i prvi singl sa ovog albuma. Video je rađen u pančevačkom klubu „Apolo“ tokom marta 2014-te. Pesma govori o onom osećaju kada se probudiš i skapiraš da si sanjao fantastičan san. U tom momentu ti je žao što si se uopšte i probudio.

Reci kako da odem - Produkcijski možda i najača stvar na albumu, pravi rock ’n’roll i ozbiljan kandidat za snimanje drugog spota. Svakako favorit. „Reci kako da odem“ priča o rastanku dve osobe. Shvataš da je kraj, vreme da spakuješ stvari i nestaneš, ali ne znaš kako ćeš dalje sam.

Kišni dan (oblaci boje mastila) - Hodaš sam po kišnom danu dok imaš utisak da te svom silinom nebo pritiska. Jeziv osećaj, zar ne. E kada se u tom momentu setiš nekih lepih trenutaka provedenih sa osobom koja ti je nekada mnogo značila, a više nije sa tobom, to je žešći bedak. Pesma govori baš o tome.

Samo gost i ništa više - Svi smo mi u životu imali priliku da budemo iznevereni od nekih osoba od kojih to nismo očekivali. Nije važno da li je to voljena osoba, bliski prijatelj... Shvatiš da si se zeznuo što si verovao, ali to je to. Jednu takvu situaciju  smo prepakovali u ljubavnu  tematiku i napravili pesmu.Koliko puta - Koliko puta si razmišljao o tome da prekineš vezu i ostaviš dragu osobu, ali ti nešto ne dozvoljava da to uradiš...da li je to ljubav, navika ili nešto treće? Razmisli.

Ona je ta - Ljubav na prvi pogled. Kako vam se čini? E pesma govori baš o tome. Srećete osobu za koju ste sigurni da je vaš broj i spremni ste da joj sve poklonite, čak i sebe. Melodična polu-akustična pesma, nama izuzetno draga.

Tvoj - Da li ste nekada imali utisak da vam je draga osoba uvek na pameti, u svakom momentu vidite njen lik, čujete njen glas i srećni ste kada je tu? Jeste. To je znak da nekoga volite svim srcem. Ovo je priča o tome.

Kad ja pođoh na Bembašu - Ovu pesmu ne treba mnogo predstavljati. Poznata sevdalinka prepakovana u pravi rock ’n’  roll aranžman. Inspiracija za muziku je nastala dok smo slušali Brian Setzera u izvođenju čuvenog Elvisovog hita Mystery train. Svakako za preporuku. Poslušajte.

Manjifiko i Binički - Spektakl u Sava centru!

19/10/2014

Magnifico & the Serbian Army Orchestra u subotu uveče na spektakularan način "udarili" su simbolično poslednju klapu "Montevidea" ispunivši beogradski Sava centar, uz pomoć svetske zvezde Luz Kasal i "kuma" Ramba Amadeusa, emocijama, smehom i hitovima poput "Mir aj kam hir aj go", "Pukni zoro", "Samo malo"...

Kakvom nesvakidašnjem koncertu su Beograđani imali priliku da prisustvuju svedoči činjenica da je Robert Pešut poznatiji kao Manjifiko na kraju stavio srpsku oficirsku šapku na glavu!Premijera Manjifika i the Serbian Army Orchestra (Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički") pred beogradskom publikom započeta je čuvenom instrumentalnom "Montevideo" temom "Ljubav u C duru".

Kako će se tokom sledeća dva časa pokazati - koncert je zaista bio kruna Manjifikove saradnje sa "Biničkim", koja je započeta radom na muzici za filmove režisera Dragana Bjelogrlića "Montevideo, Bog te video" i "Montevideo, vidimo se", i nastavljena nizom uspešnih koncerata u više evropskih zemalja.

"Sviraćemo vam dva sata u cugu. Mi smo na zadatku mirovnom. Što ne može puškom, može pesmom", ovim rečima je slovenački muzičar najavio temu "Srpska posla", i nagovestio da će koncert biti mešavina setnih emocija i njegovog britkog humora.

Uz tradicionalnu Manjifikovu zapoved povik "Armijo dejstvuj!", krenula je šetnja ritmovima i meridijanima - za tili čas se stiglo iz Latinske Amerike ("Pinja kolada") do romantičnih dubrovaćkih nota, ali i sjajne cha-cha verzije "Marša na Drinu" ("Pretvorili smo je u muziku za ples" - priznao je Manjifiko).

Raspoložena publika je davala dlanovima ritam za "Evo me narode", dok je ljubavničku brzalicu "Ubiću te" Manjifiko najavio rečima: "Kod nas se kaže: 'Toliko te volim da ću te ubiti'. Ne znam kako da to opišem ljudima koji nisu odavde? Nije zen budizam".

Španska pevačica Luz Kazal (Casal) pridružila se Manjifiku na pozornici velike dvorane Sava centra emotivno otpevavši "Montevideo" pesme "Madrugadas" i "Al viento", kao i svoj veliki hit "Piensa en mi", za šta je nagrađena burnim aplauzima čitave dvorane. Posle raspojasane "Samo malo" došlo je na iznenađenje publike vreme za drugog gosta - legendarnog Ramba Amadeusa! "Pismo kumu" Manjifiko je posvetio Rambu koji mu se te večeri odužio kratkim bacanjem stihova, kako sam on znao i ume, posvećenim Manjifikovom koncert u Sava centru: ""Šta sam kume doživio, da ja tebi gostujem..."Zapevao je, konačno, junak večeri Robert Pešut u finišu i na slovenačkom, i to "Halo gospodična".

"Ne otpevah vam nijednu na slovenačkom. Ajde, reći ću vam naziv na slovenačkom 'Manjifiko je peder'. Ne znam kako to da vam prevedem. Vi toga nemate. To je vegetarijanac. Stići će to kod vas. Prvo EU, pa onda sve".

Kraj zvaničnog dela bio je rezervisan za udarni tandem hitova "Hir aj kam, hir aj go" i potom "Pukni zoro", pesma koja je odavno već zaživela svoj život u kafani i postala narodni "evergrin". Samo za tu priliku Manjifiko je stavio na glavu srpsku oficirsku šapku.

"Ova ja najznačajnija tema u celom 'Montevideu'. Zahvalio bih Bjelogrliću što mi je omogućio da radim na tom projektu, da se ispunim. Numeri sam dao radni naziv 'Pesma za Dušana', po mom dedi koji je bio Solunac", otkrio je Manjifiko.

 Kao što je pre koncerta Manjifiko priželjikivao u Sava centru je, u prisustvu brojnih članova filmske ekipe i glumaca, zaista na dostojanstven način "pala" poslednja klapa priče o "Montevideu" -publici se iz prvog reda poklonio Bjelogrlić koji je dobio više nego zaslužene ovacije.

Posle skoro dva časa i bisa Manjifiko, njegov bend i "Binički" su ispraćeni ovacijama publike Sava centra. Simbolično, sve je završeno dirljivom i setnom "We’ll Meet again" koju je svojevremeno Vera Lin (Vera Lynn) pevala savezničkim vojnicima. Do skorog viđenja!


Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181

KONCERTI

Bajaga i Instruktori

28.8. Škofja Loka
29.8. Novi Bečej, Velikogospojinski dani
11.9. Vidin, trg Bdinci
24.10. Zagreb, "Tulum" Dom sportova
7.11. Split, "Tulum"
Spaladium arena
13.11. Rijeka, "Tulum" Dom mladosti


 
 

PRETRAGA

INFO

IZDVAJAMO